Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensko sa vracia inflácia, prudké zdražovanie ale nehrozí
Zdielať na

Na Slovensko sa vracia inflácia, prudké zdražovanie ale nehrozí

BRATISLAVA / Zmrazené ceny sa postupne začínajú po rokoch stagnácie roztápať. Ceny by mali stúpať v najbližších mesiacoch, ale tempo bude postupné. Mohla by sa zmeniť suma životného minima a s ňou aj výška niektorých sociálnych dávok.

Ekonomická analytička Poštovej banky Jana Glasová hovorí, že "rast je tlačený najmä očakávanými vyššími cenami ropy, ktoré sa následne premietajú aj do cien ďalších tovarov a služieb."

Ceny by mali stúpať aj v ďalších mesiacoch. "V priemere za celý rok očakávame infláciu na úrovni mierne nad jedno percento," dodala. Napriek tomu, že ideálna výška inflácie je podľa analytikov okolo troch percent, prudkého zdražovania sa Slováci nemusia obávať. Zmeniť by sa však po rokoch stagnácie mohla suma životného minima a s ňou aj výška niektorých sociálnych dávok.

Životná úroveň ľudí by pre rastúcu infláciu nemala klesnúť. Diery na trhu práce spôsobia rýchlejší rast miezd ako spotrebiteľských cien. Mierne zdražovanie vyhovuje i jednotlivým štátom, ktoré si požičiavajú na zahraničných trhoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy