Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Povinne voľná nedeľa opäť v hre
Zdielať na

Povinne voľná nedeľa opäť v hre

SLOVENSKO / Zavedenie povinného zatvorenia obchovodov v nedeľu je na Slovensku opäť aktuálnou témou. Podľa dostupných údajov z Eurostatu patríme medzi krajiny, v ktorých sa v nedeľu pracuje najviac. Každý piaty Slovák si pr prácu v nedeľu nemôže dopriať spoločný obed s rodinou.

Tému po čase opäť vytiahla strana OĽaNO. Podľa výsledkov Eurostatu odpracujú Slováci druhý najdlhší čas. Rekordérmi sme aj v nočných zmenách, ktoré dôverne pozná každý šiesty Slovák. "To je jednoznačne najvyšší podiel v rámci všetkých ekonomík Európskej únie," dodáva poslankyňa Anna Verešová.  V Chorvátsku v noci nepracujú ani 2 percentá zamestnancov. Pretrhnúť s ideme aj cez nedele a sviatky, pričom väčšina západných krajín má v tieto dni obchody a banky zatvorené. 

Právo na voľnú nedeľu

Podľa poslankyne za OĽaNO, Anny Verešovej, by sme sa mali priblížiť Francúzsku, kde sú obchody počas nedele zatvorené na základe zákonníka práce. Argumentuje najmä tým, že ľudia pracujúcich v obchodných prevádzkach zarábajú navyše aj najmenej. Minister práce Richter odkazuje, že je pripravený o návrhu rokovať, no dodáva: "Myslím si, že slovenská spoločnosť ešte nie je pripravená na kompletne voľné nedele." OĽaNO navrhuje, aby sa obchody zatvorili v sobotu o 20:00 a otvorili až v pondelok o 06:00 hodine, podľa vzoru Nemecka.

V Maďarsku zákaz dlho nevydržal

V susednom Maďarsku pred rokom zakázali nedeľný predaj. No už ho opäť obnovili, zákaz vraj totiž príliš rozdeľoval spoločnosť. Veľké diskusie boli aj vo Francúzsku, našli sa totiž mnohí, ktorí by chceli práve nedeľu využiť na možnosť nakúpiť si. Aj tam sú však zóny, kde je nedeľný predaj umožnený po kolektívnej dohode zamestnávateľa so zamestnancami a náležitej odmene za takto odpracovaný čas. Podobný kompromis by bolo, podľa ministra Richtera, azda možné nájsť aj u nás. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy