Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lídri strán zverejnili utajovanú Koaličnú dohodu
Zdielať na

Lídri strán zverejnili utajovanú Koaličnú dohodu

BRATISLAVA / Strany Smer-SD, SNS, Sieť a Most-Híd zverejnili svoju Količnú dohodu. Pôvodne ju verejnosti nechceli sprístupniť, za čo si vyslúžili kritiku opozície. Všetky zásadné rozhodnutia a uznesenia vo vláde, parlamente a v Koaličnej rade bude nová koalícia prijímať po vzájomnej dohode všetkých koaličných partnerov.

Pokiaľ jednotlivé strany nedosiahnu dohodu, návrh bude vyradený z rokovania príslušného orgánu, kým nezaujme k veci stanovisko Koaličná rada. Takéto právo veta obsahuje Koaličná zmluva zmluva, ktorú prijali Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. Koaličná rada bude rokovať aj v prípadoch sporu medzi dvoma vládnymi stranami.

Raz za mesiac

Koaličná rada bude zasadať spravidla raz za mesiac, kedykoľvek ju však môže zvolať ktorýkoľvek predseda strany. Pred schôdzami parlamentu Koaličná rada môže zvolať stretnutie ministrov s koaličnými poslancami.

Strany sa zaviazali, že nebudú presadzovať svoje záujmy s podporou opozície. Išlo by o hrubé porušenie zmluvy. S návrhom odvolať ministra musí podľa zmluvy súhlasiť tá strana, ktorá ho aj navrhla.

Predsedovia vládnych strán

Koaličná rada pozostáva z predsedov vládnych strán. Na rokovanie si môžu prizvať aj ďalších účastníkov. Súčasťou Koaličnej zmluvy sú programové priority, na ktorých sa strany dohodli 16. marca 2016. Strany sa zaväzujú k ich napĺňaniu. Návrhy mimo rámca týchto priorít alebo programového vyhlásenia vlády musí schvaľovať Koaličná rada.

Zmluva tiež obsahuje pomer rozloženia síl vo vláde a v parlamente. Podľa neho Smer-SD nominuje deväť členov vlády, SNS troch, Most-Híd dvoch a Sieť jedného. Takúto zmluvu podpísali predsedovia 23. marca 2016. Zmluva má 19 strán aj s prílohami. Koaličná zmluva sa končí dňom predvolebnej kampane pred ďalšími parlamentnými voľbami.

Prečítajte si Koaličnú dohodu:

Vláda dnes predstavila aj svoje programové vyhlásenie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy