Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mimoriadne sa nám darí, vyhlásil Fico a sľúbil ďalšie balíčky
Zdielať na

Mimoriadne sa nám darí, vyhlásil Fico a sľúbil ďalšie balíčky

BRATISLAVA / Zlepšujeme odhady rastov, máme priaznivý vietor v plachtách a budeme pokračovať v sociálnych balíčkov, lebo na to máme. Nad slovenskou ekonomikou sa rozplývali po skončení rokovania vlády Robert Fico a Peter Kažimír.

Slovenská ekonomika predstavuje aj jednu z tých s najvyššou mierou nezamestnanosti v Európskej únii a jednu z tých, v ktorých ľudia zarábajú najmenej.

Ministerstvo financií vylepšilo prognózu hospodárskeho rastu na nasledujúce obdobie. Pre tento rok zvýšilo odhad rastu ekonomiky oproti predchádzajúcej prognóze zo septembra minulého roka na 3,2 percenta, pre rok 2016 na 3,7 percenta.

Podobným tempom by malo slovenské hospodárstvo podľa aktuálnej prognózy rezortu financií, ktorá bola zverejnená v stredu, rásť aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Prognózuje sa hospodársky rast o 3,6 percenta.

"Je to najvyšší odhad rastu od roku 2010. Dnes tu máme zdravú kombináciu oživenia exportu a domácej spotreby. Teda spotreby domácností, ale oživujú sa aj investície,“ pripomenul na margo prognózy rastu hospodárstva na tento rok minister financií Peter Kažimír.

Pozitívne faktory

Predseda vlády Robert Fico hovorí, že výsledok je kombináciou pozitívnych externých faktorov, ale aj hospodárskej politiky súčasného kabinetu. Dobrý vývoj hospodárstva podľa neho vláde umožní pokračovať v politike podporných opatrení cez sociálne balíčky, v ktorých sa chce sústrediť práve na ďalšiu podporu hospodárskeho rastu a znižovanie nezamestnanosti.

"ide o vhodnú kombináciu vonkajších a vnútorných faktorov. Sú pozitívne vonkajšie faktory, ale je tu veľmi aktívna hospodárska a sociálna politika slovenskej vlády," uviedol Robert Fico.

Podľa analytikov má ale vláda stále čo doháňať. "Potrebujete lepšie investície do ľudského kapitálu, vzdelania a infraštruktúry. Musíte efektívnejšie využívať eurofondy. Vláda by mala prijímať opatrenia, ktoré budú mať dlhodobý efekt," myslí si hlavný analytik Saxo Bank Steen Jakobsen.

Fico: budeme sa chváliť

Na základe dobrých čísiel chce Fico prijímať ďalšie sociálne balíčky. Súkromný sektor vyzýva k opatrnosti. taktiež analytici vyzývajú zamerať sa na ekonomické štandardy, na ktoré nebudú potrebné sociálne balíčky.

"Zamerať sa na politiku konkurencieschopnosti, inými slovami neustále zlepšovať podnikateľské prostredie," tvrdí tajomník Regionálnej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

"Slovensku sa darí, tak preto nech sa nikto nečuduje, že vláda má ambíciu sa o dobré hospodárske výsledky s občanmi podeliť. Budeme to robiť, nezastavia nás žiadne výkriky, obviňovania," vyhlásil v stredu Fico.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy