Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Europarlamente diskutovali o alkohole, návrh vyvoláva kontroverzné reakcie
Zdielať na

V Europarlamente diskutovali o alkohole, návrh vyvoláva kontroverzné reakcie

ŠTRASBURG / Vedeli ste o tom, že vyše troch miliónov úmrtí ročne na svete spôsobuje nadmerné užívanie alkoholu? V skupine ľudí od 20 do 39 rokov spôsobuje 25 percent úmrtí. To sú veľmi nelichotivé čísla. Slovensko nie je v tom žiadnou výnimkou. Europoslanci síce riešili ako to zmeniť k lepšiemu, ich návrh však vyvoláva kontroverzné reakcie.

Podľa väčšiny europoslancov nemá únia dostatočnú stratégiu v boji proti metle ľudstva, alkoholu. Múdre hlavy sa dali dokopy a vydali uznesenie. "Bude to mať ako pri jogurte, kde si tiež človek prečíta koľko to má kalórií a koľko na tú jednotku požije cukru," povedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

Na etikete by ste si tak jedného dňa mohli prečítať koľko obsahuje nápoj kalórií, či cukru. Viacerí si však myslia, že to opäť len spestrí škálu kontroverzných nápadov europarlamentu a že to bude mať asi taký efekt ako zákaz pitia na verejnosti v Amerike.

Je to o rodine

"Tak všetci chodia s tými sáčkami ako v amerických filmoch, že pijú rovnako, len majú tú fľašku tuhého zabalenú," myslí si europoslanec Boris Zala.

"Si myslím, že pokiaľ ide o alkohol, je to predovšetkým o výchove v rodinách, škole," tvrdí europoslanec Ivan Štefanec. "Nedá sa to zo dňa na deň, vidíme, že je to chronická záležitosť," hovorí Mikolašik.

Pozrite si reportáž redaktora Richarda Juriša:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy