Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Putin vo Viedni, demonštranti ho nazvali teroristom
Zdielať na

Putin vo Viedni, demonštranti ho nazvali teroristom

VIEDEŇ / Generálny riaditeľ rakúskej energetickej skupiny OMV Gerhard Roiss a šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller v utorok podpísali dohodu o výstavbe rakúskej časti plynovodu Južný prúd.

Ten má od roku 2017 prepravovať ruský zemný plyn do Rakúska. Podpis zmluvy sprevádza v Rakúsku kontroverzná návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina a vzhľadom na súčasný konflikt na Ukrajine je sporný aj samotný projekt Južný prúd.

Európska komisia chce projekt zmraziť a Bulharsko, ktoré je závislé na dodávkach plynu z Ruska, pod jej tlakom predbežne zastavilo práce na plynovode. Brusel sa odvoláva na legislatívu EÚ, ktorá zakazuje, aby producenti zemného plynu zároveň kontrolovali prístup k distribúcii.

V súlade s právom

OMV označuje projekt za kľúčový pre bezpečnosť dodávok energií a šéf skupiny Roiss po podpise zmluvy uviedol, že projekt bude v plnom súlade s európskym právom.

Plynovod Južný prúd v Bulharsku:

Plynovod Južný prúd by prepravoval ruský plyn do Európy, pričom by obchádzal územie Ukrajiny. Vzhľadom na konflikt na Ukrajine sa plán na výstavbu plynovodu stal stredobodom napätia medzi Ruskom a Európskou úniou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy