Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Plynový spor s Ruskom skončí na medzinárodnej arbitráži
Zdielať na

Plynový spor s Ruskom skončí na medzinárodnej arbitráži

KYJEV / Ukrajina posnula na medzinárodnú arbitráž sťažnosť na Rusko za jeho svojvoľné zvyšovanie cien zemného plynu a za anexiu polostrova Krym. Oznámil to úradujúci prezident Oleksandr Turčynov. Za Krym žiada od Ruska 100 miliárd dolárov.

Rusi si robia čo chcú

"Rusko si zvyklo svojich zákazníkov vydierať," okomentoval ukrajinský prezident Turčynov cenovú politiku ruskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom. Kyjevu prekáža, že cenu za dodanie tisícok kubických metrov plynu, ktorá bola za bývalého prezidenta Viktora Janukovyča 268,5 dolárov, Gazprom zvýšil na 485 dolárov.

Plynom Moskva podľa Turčynova vydiera nielen Ukrajinu, ale aj ďalšie európske krajiny. "Mezinárodná arbitráž by mala zabrániť tomu, aby Moskva svojvoľne zvyšovala ceny plynu," konštatoval prezident. Kyjev však verí, že v spore s Ruskom neostane osamotený.

"Očakávame, že naši strategickí partneri budú postupovať koordinovane a spoločne prinútime Rusko rešpektovať stanoviská civilizovaných krajín," povedal Turčynov.

Za škody spôsobené stratou Krymu bude Ukrajina od Rusku žiadať 100 miliárd dolárov. Ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko vyhlásil, že Ukrajina postupne prichádza o produkciu krymských výrobných závodov, ale napríklad aj o bohaté zásoby zemného plynu. Okrem toho Ukrajina nemá možnosť využívať infraštruktúru krymských prístavov. 

Rokovania o plyne

Európa už nejakú dobu intenzívne rieši zásobovanie kontinentu ruským plynom. Minulý týždeň dalo Rusko jasne najavo, že od júna bude od Ukrajiny požadovať za odber plynu platby vopred. Prezident Vladimir Putin zároveň pohrozil, že pokiaľ Kyjev nevyrovná dlh za odobraný plyn, môže sa ocitnúť už v júni bez ruských dodávok.

Hovorkyňa Európskej komisie v piatok informovala, že o problematike sa stále diskutuje. Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger sa preto v pondelok v Berlíne stretol s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom.

Oettinger po rokovaní povedal, že sa ujasnili ceny ruského plynu pre Ukrajinu za obdobie od novembra do marca, ale stále sa pracuje na upresnení cien za apríl, máj a jún.

Dodal, že balíček pomoci zo strany Medzinárodného menového fondu a Európskej únie by sa mohol použiť na platby za minulé a budúce dodávky plynu. Nasledujúce kolo rozhovorov medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou bude 26. mája.

Námietky voči reverznému toku

Plynová kríza sa dotýka aj Slovenska. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov však v pondelok po diskusii so slovenským partnerom Miroslavom Lajčákom povedal, že dohoda Slovenska s Kyjevom o umožnení reverzného toku plynu na Ukrajinu z Európy neporušuje dohody s Ruskom. "Nesťažujeme sa na to," vyhlásil Lavrov.

Ukrajina sa snaží zvýšiť nákupy plynu v Európe a dopravovať ho cez slovenské územie po tom, ako Rusko takmer zdvojnásobilo cenu pre Kyjev. Moskva nedávno naznačila, že reverzný tok plynu by mohol byť porušením slovenských zmlúv s ruským štátom kontrolovaným plynárenským podnikom Gazprom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy