Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovenský telefónny zoznam? Pozor, ide o podvod!
Zdielať na

Slovenský telefónny zoznam? Pozor, ide o podvod!

BRATISLAVA / Podvodníci opäť útočia! Živnostníci, firmy ale aj miestne a mestské úrady či dokonca základné školy dostali zvláštnu zásielku. Faktúru za zverejnenie čísla v slovenskom telefónnom zozname. Spoločnosť, ktorá sa tvári ako štátna databáza je však typická "katalógová" firma.

Ak faktúru zaplatíte, zaviažete sa službu využívať ďalších niekoľko rokov. "Tam pod obrovským čiarovým kódom je napísané, že ide o len o návrh zmluvy," hovorí živnostník. "Praktiky týchto katalógových firiem sú naozaj mimoriadne zákerné," hovorí riaditeľka SOI Nadežda Machútová. 

Pravidelný ročný poplatok - 477 €

Tí, ktorí mikroskop nemajú a faktúru poctivo zaplatili, budú svoju nerozvážnosť splácať ešte niekoľko rokov. "Pravidelný, ročný, veľmi vysoký poplatok," dodáva Machútová. "Sú to hnusní zdierači, lebo ja svoje číslo na internete mám a fakt neviem, za čo oni pýtajú tie milióny od ľudí," dodáva živnostník.

Niekoľko dní sme sa snažili získať stanovisko konateľa tejto spoločnosti. Paradoxom je, že v superdrahej databáze telefónnych čísel sa ich číslo nenachádza. Na e-mail nám nikto neodpovedal a odpovede sme nedostali ani v budove, kde Slovenský telefónny zoznam sídli.

V kancelárii, ktorá ma veľkosť priemernej detskej izby, sídli viac ako 20 rôznych spoločností. Dve slečny majú za úlohu preberať poštu, roztriediť ju a konateľom týchto firiem odovzdať. Ak si po ňu vôbec niekto príde.

Firmy presne vedia, koho oslovovať

O firmách nič nevedia a sťažnosti neprijímajú. "Zrejme to tie firmy presne vedia, koho majú oslovovať. Niet ochrany zo strany štátu," hovorí Machútová. Právne subjekty sa môžu brániť iba súdnou cestou na vlastné náklady. Preto sú pre "katalógové firmy" príťažlivejšie. "Sa tvári ako nejaký register vedený štátom. Teraz tu máme Slovenský telefónny zoznam, mali sme Slovenský obchodný register," dodáva Machútová. 

Firmy sú presvedčené, že platia štátu. Zaplatili už aj miestne a mestské úrady a údajne aj jedna základná škola. V Česku sa dokonca nechal nachytať Fond národného majetku. "Práve pre túto zákernosť bola sprísnená súkromno-právna ochrana a bol novelizovaný obchodný zákonník," dodáva riaditeľka SOI.

"Novela rieši situáciu, kedy niektoré súkromné firmy používajú názov, pri ktorom hrozí nebezpečenstvo, že je ľahko zameniteľný s verejnými registrami. Ide o konanie, ktoré je napadnuteľné na súde," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. 

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy