Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ministri financií eurozóny schválili ďalšie milióny pre Grécko
Zdielať na

Ministri financií eurozóny schválili ďalšie milióny pre Grécko

BRUSEL/ATÉNY / Ministri financií eurozóny schválili uvoľnenie ďalších miliárd pre Grécko, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na bruselských diplomatov.

Diplomati: Grécko robí pokroky

Atény dostanú ďalších 7,5 miliardy eur. Podľa diplomatov Grécko robí pokroky pri sanácii svojich verejných financií. 

Takzvaná Trojka, zložená z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), považuje za splnenú väčšinu podmienok, ktoré dostali Atény za úlohu do konca marca. Vyplýva to z predloženej správy Európskej komisie (EK), ktorá hodnotí plnenie podmienok finančnej pomoci.

Budú potrebné ďalšie úspory

Grécko by malo prvú časť zo spomínaných 7,5 miliardy eur, konkrétne 4,2 miliardy eur, dostať ešte v máji a zvyšných 3,3 miliardy eur v júni.

Atény sú podľa EK na dobrej ceste dosiahnuť ciele stanovené na roky 2013 a 2014. Na plnenie ambicióznych cieľov na roky 2015 a 2016 však budú potrebné ďalšie úspory.

Grécko by malo v roku 2015 dosiahnuť rozpočtový prebytok vo výške 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2016 až 4,5 % HDP. Na splnenie týchto cieľov sú v roku 2015 potrebné úspory na úrovni 1,8 % HDP a v roku 2016 ďalších 2,2 % HDP. Agentúra Reuters na základe prognóz EK vypočítala, že grécka vláda bude musieť zaplátať dieru v celkovej výške 8 miliárd eur.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy