Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruské investície a Slovensko. Na východe sľubujú 500 miest
Zdielať na

Ruské investície a Slovensko. Na východe sľubujú 500 miest

BRATISLAVA / Päťsto nových pracovných miest by sa mohlo objaviť na východe republiky. Vytvoriť by ich mali Rusi v rámci svojich investícií. V piatok sa v Bratislave vo veľkom "gavarilo" o obchodných vzťahoch Slovenska a Ruska. Svoju prvú pobočku otvorila aj ruská banka, tretia najväčšia v Európe.

Pre Rusov sme zaujímaví

Rusko patrí k svetovým ekonomickým veľmociam. Top biznis sa tam často spája s politickou mocou, ale tak či onak, prostriedkov je tam na tony. Aj keď naša vzájomná spolupráca z roka na rok rastie, stále je na čom pracovať. "Slovenské firmy idú na ruský trh aj v oblasti v priemyselnej a bytovej výstavby," uviedol Alexander Randin z Priemyselnej a obchodnej komory Ruska.

Biznis po rusky má svoje špecifiká. "Funguje viac cez nejaké osobné väzby ako na západe. Je tam možno trošku iný ten slovanský prístup, ktorý asi našim biznismanom ale tiež nebude nejak vzdialený," uviedol šéfredaktor magazínu Trend Gabriel Beer.

Sme síce malá krajina, ale pre Rusov môžeme byť zaujímaví aj my a nielen ako tarifná zastávka. Sme totiž v Európskej únii. "Keď budete na Slovensku vyrábať, už žiadne clo a kvóty nebudú. Myslím, napríklad v oblasti výroby môže byť pre Rusov zaujímavé podnikanie," uviedol Oleg Kazanov z portálu rusky.sk.

500 možných mieste na východe Slovenska

SARIO s ruskými partnermi rokuje o investícií, ktorá by na východe mohla vytvoriť 500 pracovných miest. Vstupnou bránou pre vzájomný obchod má byť aj ruská banka, tretia najväčšia v Európe, ktorá na Slovensku oficiálne preberá žezlo po svojej rakúskej predchodkyni a dnes v Bratislave otvorila svoju prvú pobočku. "Chceme tu ostať a budovať trvácne vzťahy v širšom poňatí," uviedol Sergej Gorkov, viceprezident Sberbank Rusko.

V časoch, keď je celá únia v červených číslach, je pre malé hračkárske proexportné Slovensko veľké Rusko v čiernych číslach zaujímavý obchodný artikel.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy