Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako ďalej s daňami? Preplatky zrejme dostanú hranicu
Zdielať na

Ako ďalej s daňami? Preplatky zrejme dostanú hranicu

Staronový daňový systém by už síce mal viacmenej naplno fungovať. Za vodou ale ešte stále nie sme. Veľký otáznik visí nad nefungujúcim novým systémom.

Systém je viacmenej funkčný od 18. apríla. V týchto dňoch by mali bez problémov fungovať aj systémy na tých úradoch, ktoré prešli väčším zlučovaním. "Nie všetci správcovia majú všetky svoje subjekty na obrazovke. Ono je to spôsobené tými veľkými zmenami, ktoré za posledné mesiace v daňovej správe nastali," uviedla riaditeľka Finančnej správy Mária Machová. 

Vyčerpaní pracovníci

"Chcem im poďakovať, že sú ochotní pracovať aj cez víkendy a za nadčasy. A ja pevne verím, že bude možné potom zo strany aj štátu a ministerstva financií sa im za túto nadprácu aj odmeniť," uviedol štátny tajomník ministerstva financií Peter Pelegrini. Vyčerpaným zamestnancom na daňových úradoch pomáhajú dohodári či absolventi v rámci absolventskej praxe.

Ako naložiť s preplatkami...

Riadici sytém Unitasu má hovoriť aj o tom, čo naďalej s novým nefunkčným systémom ale tiež, ako naložiť s preplatkami, pri ktorých sú náklady na poslanie vyššie ako samotná suma. Správne poplatky sú totiž niekedy vyššie ako samotný preplatok.

Život to komplikuje nielen ľuďom, ale aj daňovým úradníkom. Nie je preto vylúčené, že sa takéto preplatky vo výške 50 centov vracať nebudú.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy