Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Darované Vianoce TV JOJ: Dôchodkyňa Helena sama vychováva svoje dve vnúčatá. Ich mama po covide skolabovala
Zdielať na

Darované Vianoce TV JOJ: Dôchodkyňa Helena sama vychováva svoje dve vnúčatá. Ich mama po covide skolabovala

POPRAD / Osud sa vie so životmi ľudí niekedy kruto pohrať. Dokazuje to aj ďalší príbeh našich darovaných Vianoc, ktorý sa odohráva v Poprade. Dôchodkyňa Helena tam vychováva svoje dve vnúčatá - dospievajúcu Dianu a jej 4-ročného bračeka Tobiasa. Ich mama po dvoch prekonaných covidoch skolabovala a upadla do bdelej kómy. Ich jediný sen je, aby sa mamička dvoch detí prebrala a pri plnom vedomí videla svoje deti vyrastať.

"To nie je normálne, že ja stará som tu, môžem fungovať a ona vidíte. 33 rokov má. Takú nespravodlivosť cítim," povedala starká Helena Kišová. Podľa mladej Dianky je jediné, čo potrebuje, aby sa jej mama prebrala. "Mi je to ľúto lego my sme boli aj dobré kamarátky. Každú hlúposť sme rozoberali spolu. Tak mi to chýba no," doplnila starká.

Koniec uplynulého roka bol pre mladú mamičku zlomovým. Radosť, ktorú prežívala z toho, že v nej rastie nový život a čaká svoje tretie dieťatko sa zrazu zmenila na niekoľkonásobný boj o život. "Porodila dieťa. Mŕtve dieťa a potom mala z toho výčitky, veľmi trpela. Na to dostala covid v novembri, ale ešte predtým jej zhorelo auto. Takmer zhorela v tom aute," opísala nešťastia starká Helena. 

Jarka sa ledva dostala z prvého covidu, keď v januári ostala opäť pozitívna. Jej telo to zrejme nevydržalo, skolabovala a upadla do bdelej kómy. Napriek nepriaznivým prognózam sa pani Helenka rozhodla, že o svoju jedinú dcéru sa postará a vychová aj jej dve deti, ktoré jej v starostlivosti o svoju mamku pomáhajú. "Keď sme dvaja je to lepšie. Tým, že sa to ľahšie robí, narába s ňou, keď ju máme prevracať alebo prebaliť," dodala Dianka. 

Pani Helenka dostáva starobný dôchodok, jej dcéra invalidný. Občasné pobyty v hospicoch a doplatky za lieky sú finančne náročné a problémy v domácnosti sa kopia. Aj v tomto príbehu zohrávajú okrem košického anonymného darcu veľkú úlohu aj čaňanskí otužilci, ktorí prišli aj tejto rodinke zadarmo spríjemniť bývanie. "Ideme montovať digestor, elektriku prerobiť, indukčnú dosku vymeniť, vzadu zásuvky prerobiť na telku, že by bolo to bezpečnejšie," povedal dobrovoľník darovaných Vianoc Miroslav. 

V priestore menej ako 5 metrov štvorcových chlapi prerábali celú chodbu s kuchyňou, keďže pani Helenka tu už takmer vôbec nemohla variť. "Chceme pomôcť ľuďom, ktorí sú v núdzi a robíme to zo srdca. Aj keď je to novostavba tak zabudli tu na elektro digestor, indukčnú dosku zapojili nie celkom šťastne, trošku sme upravili káblovanie a sme to dali trošku dokopy. Najnáročnejší bol ten malý priestor. Trošku to také bolo, že stiesnené ale dali sme to," povedali dobrovoľníci. 

Pani Helenka je z toho veľmi šťastná Budú mať aj kapustnicu s rezňami. Rodinke sme niesli aj vianočný stromček a veríme, že im urobíme krásne darované Vianoce. Deti sa rozhodli, že ozdoby vyrobia a stromček aj vyzdobia sami a potom sa už iba čakalo na toho najdôležitejšieho. Aj tejto rodinke sa teda podarilo vyčariť úsmev na tvári a spríjemniť im tento vianočný čas aj vďaka košickému anonymnému darcovi. "Pre mňa je to ako nový byt, ja som veľmi šťastná, to anjeli prišli naozaj," uzavrela pani Helenka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy