Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Štedré Darované Vianoce: Väčší dar sme počas deviatich rokov ešte neodovzdávali
Zdielať na

Štedré Darované Vianoce: Väčší dar sme počas deviatich rokov ešte neodovzdávali

SLOVENSKO / Takýto mimoriadne veľký dar sme ešte v našom projekte počas deväťročnej histórie projektu neodovzdávali. A tentoraz sa v príbehu dvoch malých detí objavujú až dvaja anonymní darcovia. Po prepuknutí vážnej choroby mamičky zostali deti opustené. A hoci sa ich ujala príbuzná, bez nového bytu by to mali veľmi náročné. Samotný byt však potreboval niekoľko dôležitých úprav.

"Ich mamka mala osud ťažší ako ostatní rodičia," hovorí patrón súrodencov z organizácie Úsmev ako dar, Radoslav Dráb. Súrodenci ani netušili, ako sa zo dňa na deň ocitli v detskom domove. Ich mamička Martinka totiž vážne ochorela a nemal sa o ne kto postarať. Sociálnym pracovníkom sa podarilo vypátrať mamkinu sesternicu, ktorá bola ochotná si oboch súrodencov vziať pod svoje krídla. Ona sama pritom už vtedy žila so svojimi deťmi v panelákovom byte spolu so starými rodičmi. Na pomoc prileteli dvaja anonymní darcovia. "Sa jeden rozhodol zakúpiť pre nich byt a druhý darca ho vybaví všetkým potrebným, aby mali kde spať a na čom písať," hovorí Dráb. 

Príprava tohto obrovského daru dala poriadne zabrať

Predstavovalo to dlhé cesty za nákupmi nábytku a najviac bolo treba chlapskú ruku. Už pri vykladaní sa pristavili ochotní ľudia zo Spišu. "Keď sa už mamka dozvedela túto informáciu, že sa toto deje, tak veľmi plakala, plakala radosťou," hovorí Dráb. Vážne chorá a na lôžko pripútaná mamička totiž o tomto prekvapení vedela. Vlastníkmi bytu sa stali jej deti Sárka s Erikom. Keďže ich bude vychovávať náhradná mama aj so svojimi deťmi, byt sme museli pripraviť pre sedem ľudí.

Pomohli nám šikovné ruky našich dobrovoľníkov

"Stačil jeden telefonát a išli sme," hovorí dobrovoľník (Čaňanske otužilci). "Ona keď zistila, že deti už nebudú v domove, vlastne všetci darcovia, vrátane vašej televízie, ste jej dali takú energiu, chuť žiť. Tá žena nabrala chuť žiť," tvrdí Dráb. Vianoční dobrovoľníci sú ochotní pridať sa kedykoľvek. Najmä keď ide o pomoc deťom v núdzi. Jeden deň stáli na nohách viac ako 17 hodín. Po dvoch dňoch práce, takmer bez prestávok, sa to odzrkadlilo na ich únave. "Je toho dosť, ale my sme dobrá partia," hovorí jeden z dobrovoľníkov. Kým chlapi zariaďovali izby, my sme sa postarali o ďalšie vybavenie bytu, aby v ňom mohla nová a veľká rodina začať fungovať od prvého momentu.

​S chorou mamičkou Martinou sme sa nemohli pre jej zlý zdravotný stav skontaktovať. No celé to prekvapenie videla na fotografiách. "Tá žena sa na tej chorej posteli, modlí každý večer, to znamená, že to bude niekde zapísané," hovorí Dráb. "Sme veľmi vďační, že sa našlo toľko dobrých ľudí. Samozrejme, patrí im veľká vďaka," hovorí Adriana Vojteková, náhradná mama a sesternica chorej Martiny. "Tetu Adriánu majú deti veľmi radi, to je základ toho vzťahu a budúcnosti," tvrdí Dráb. "Pre nás to bude znamenať úplne nový život, celkom nový život," hovorí Vojteková.

​Spolu s darcami aj dobrovoľníkmi veríme, že sa rodinke bude v novom byte žiť naozaj príjemne, a že čoskoro sa sem bude môcť prisťahovať aj ich chorá mamička. "Je tu všetko pripravené na to, je tu aj posteľ pre pani Martinku, pre ich mamu, ktorá tu možno x rokov bude môcť prežiť so svojimi deťmi," tvrdí Dráb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy