Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Polícia zatkla osem ľudí podozrivých z plánovania terorizmu
Zdielať na
Noviny.sk

Polícia zatkla osem ľudí podozrivých z plánovania terorizmu

BRUSEL - Belgická polícia zatkla počas protiteroristických razií v krajine osem ľudí. Záťah bol súčasťou operácií zameraných na marenie možných útokov. V utorok o tom informovala federálna prokuratúra.

Federálna polícia v Antverpách vykonala v pondelok v noci päť prehliadok v Merkseme, Borgerhoute, Deurne, Sint-Jans-Molenbeeku a Eupene na žiadosť vyšetrovacieho sudcu. Prokuratúra uviedla, že zatkli piatich ľudí, ale neposkytla podrobnosti o tom, čo tam našli. „Najmenej dvaja ľudia sú podozriví z plánovania teroristického útoku v Belgicku. Cieľ útoku zatiaľ nie je určený,“ vyjadrila sa prokuratúra.


Bruselská federálna polícia zase vykonala razie v Zaventeme, Sint-Jans-Molenbeeku a Schaerbeeku v rámci separátneho prípadu a zatkla troch ľudí. Aj tí sú podozriví z plánovania teroristického útoku. „Medzi týmito dvoma prípadmi sú prepojenia, ale ďalšie vyšetrovanie bude musieť odhaliť, do akej miery boli tieto dva prípady prepojené,“ konštatovala prokuratúra.


Belgický vysielateľ RTBF informoval, že prípady v Bruseli a Antverpách sa pôvodne sústredili na dvoch mladých dospelých podozrivých z násilného radikalizmu a vyšetrovatelia odhalili, že spolu súvisia a pohybujú sa okolo nich nebezpeční jedinci.

Nezávislé centrum, ktoré posudzuje teroristickú a extrémistickú hrozbu v Belgicku, v súčasnosti stanovuje hrozbu na druhej úrovni zo štyroch.

Najčítanejšie