Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
BUDAJ: Za štyri mesiace zálohovania PET fliaš a plechoviek sa vyzbieralo sto miliónov obalov
Zdielať na
Noviny.sk

BUDAJ: Za štyri mesiace zálohovania PET fliaš a plechoviek sa vyzbieralo sto miliónov obalov

BRATISLAVA - Od 1.januára, keď sa na Slovensku zaviedlo zálohovanie PET fliaš a hliníkových plechoviek, sa podarilo týmto spôsobom vyzbierať sto miliónov zálohovaných obalov. Ako informoval tlačový odbor rezortu životného prostredia, minister Ján Budaj (OĽaNO) to uviedol na stretnutí s českou rezortnou kolegyňou Annou Hubáčkovou v českých Valticiach. Slovensko podľa Budaja v tejto súvislosti začína éru obehového hospodárstva, v ktorom si dokážeme vážiť suroviny a dokážeme z nich vyrábať nové materiály.

Spoločnou témou rokovania ministrov bola aj problematika energetickej závislosti na Rusku. „Už v týchto dňoch pociťujeme zvyšujúce sa ceny nákladov na energie pre jednotlivé domácnosti a podnikateľov. Musíme sa zamerať na prijímanie opatrení na ich zmiernenie ako na domácej, tak aj európskej úrovni,“ skonštatoval Budaj.


Pokiaľ ide o ďalšiu prejednávanú problematiku, teda ochranu klímy, podľa ministerky Hubáčkovej je potrebné zdôrazniť význam ochrany pôdy a prírode blízkych opatrení na zadržiavanie vody v krajine: „Zadržovanie vody a správne hospodárenie s pôdou sú kľúčové pre úspech našej snahy prispôsobiť ČR prebiehajúcim zmenám klímy. Mnoho vedeckých výskumov i skúseností dokazuje, že tento prístup slúži ako najlepšia prevencia prírodných katastrof, ako sú povodne, sucho alebo vlny horúčav," povedala ministerka.

Ministri si zároveň pripomenuli 30. výročie podpisu Dohody medzi vládou Slovenskej a Českej republiky o spolupráci v oblasti ochrany životného prostredia.

Najčítanejšie