Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kollár sa za poslancov hanbí: Týchto ľudí by rád videl v parlamente
Zdielať na

Kollár sa za poslancov hanbí: Týchto ľudí by rád videl v parlamente

BRATISLAVA / V parlamente sa konala ukážková debata na tému - Slovensko by malo zablokovať všetky webstránky, ktoré šíria prokremeľský naratív o vojne na Ukrajine. V poslaneckých laviciach nesedeli poslanci, ale študenti slovenských gymnázií. Konalo sa tam finále Slovenskej debatnej ligy.

Časť študentov obhajovalo tézu, že Slovensko by malo zablokovať všetky webstránky, ktoré šíria prokremeľský naratív o vojne na Ukrajine, druhá strana jej oponovala a argumentmi podkladala svoje presvedčenie.

Finále Slovenskej debatnej ligy prebiehalo v parlamente, kde odborná komisia posudzovala argumentačné schopnosti dvoch protichodných názorových strán. "Primárnym cieľom je budovať kritické myslenie, otvorenosť a demokratické občianstvo medzi ľuďmi," informuje riaditeľ Slovenskej debatnej asociácie Ondrej Schütz. Na tomto cieli pracujú už 23 rokov a spoluorganizujú aj takéto celoslovenské súťaže medzi debatnými klubmi stredných škôl.

Témy a stranu, ktorú majú obhajovať, si nevyberajú, ale vyžrebujú. "Musia sa vedieť prispôsobiť, pozrieť sa na témy z rôznych strán," dodáva Ondrej Schütz. Nestačí mať len dobré argumenty, ale aj udržať debatu bez osobných útokov. Predseda parlamentu Boris Kollár by rád videl týchto mladých ľudí v poslaneckých laviciach a priznal, že často pociťuje hanbu za súčasných poslancov. "Mňa to mrzí a ospravedlňujem sa. Nerobte to tak, ako to robíme my," dodal na záver predseda parlamentu.

Boris Kollár by bol rád, keby komunikácia medzi poslancami nevyzerala napríklad ako posledná hádka medzi Igorom Matovičom a Janou Bittó Cigánikovou:

Najčítanejšie