Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zmena pohlavia je aj napriek platnej legislatíve nemožná
Zdielať na

Zmena pohlavia je aj napriek platnej legislatíve nemožná

BRATISLAVA / Usmernenie pre zdravotníkov pri zmene pohlavia minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský napriek výzve dvadsiatich poslancov vlastnej strany OĽANO zatiaľ nestiahol. Je platné od 4. apríla, no pre spory politikov je legislatíva napriek tomu v praxi nevykonateľná. Ľudia túžiaci po zmene pohlavia dostávajú na matrikách stopku. Ich žiadosti odmietajú s odôvodnením, že tak rozhodlo ministerstvo vnútra.

Poslanci OĽANO aj naďalej očakávajú, že minister zdravotníctva usmernenie pre zdravotníkov pri zmene pohlavia stiahne. Sú rozhodne trpezliví, pretože ubehli už takmer dva týždne od času, kedy im Vladimír Lengvarský sľúbil, že do dvoch dní usmernenie stiahne.

"Ja som za to, aby sa dopracovali štandardné diagnosticko-terapeutické postupy, ktoré nám všetko podstatné povedia. Nehovoriac o tom, že ide o usmernenie, ktoré presahuje kompetenciu ministra zdravotníctva," vyjadril sa Marek Krajčí, poslanec NR SR a bývalý minister zdravotníctva. Ľudia, ktorí prešli tranzíciou s odvolaním na nové usmernenie navštevujú matriky a chcú zmenu pohlavia na papieri. Matričné úrady buď odkladajú zmenu dokladov alebo dochádza k úplnému odmietnutiu vykonania zápisu na nové meno, priezvisko a rodné číslo.

Usmernenie sa v praxi zatiaľ odkladá

Ministerstvo vnútra vydalo pokyn matrikám, aby s usmernením v praxi počkali. "Rezort vnútra požiadal o vysvetlenie tohto stanoviska ministerstvo zdravotníctva. Ako postupovať na matrikách v tých prípadoch, keď u ľudí nastal chirurgický zákrok zmeny pohlavia, ale na druhej strane napríklad podstúpili túto hormonálnu liečbu v trvaní jedného roku. Momentálne čakáme na posudok z ministerstva zdravotníctva a následne budú matriky inštruované," informuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva vnútra.  "Toto je otázka na vládu, prípadne na obe ministerstvá. Ich vyhlášky sú rovnocenné a ak jedna odporuje alebo nereflektuje druhú, nastáva právny chaos," tvrdí Jozef Rybár, vedúci referátu komunikácie mestskej časti Petržalka.

Kritici nesúhlasia s jednou vecou

To, čo na usmernení kritikom prekáža, je zmena pohlavia bez nutnosti kastrácie. Väčšina našich psychiatrov doteraz podmieňovala vystavenie lekárskych posudkov pri zmene pohlavia odstránením pohlavných orgánov. Nové usmernenie upravuje lekárske posudky na jeden rok hormonálnej liečby a jeden rok života v role opačného pohlavia. "Pokiaľ sú transrodoví ľudia sami so sebou vyrovnaní, tak ich intimita patrí im a ich partnerom alebo partnerkám, nikomu inému," tvrdí sociologička Ida Želinská. Psychiatri, psychológovia, sexuológovia, občianske združenia a bežní občania sa v týchto dňoch podpisujú pod petíciu, ktorú chcú odovzdať poslancom strany OĽANO. "V tejto chvíli je podpísaných vyše tri a pol tisíc ľudí a podpisy sa stále zbierajú. Budeme ich zbierať do 20. mája," dodáva Ida Želinská.

Najčítanejšie