Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Luníku IX začínajú s výstavbou komunitného domu pre rodiny v núdzi
Zdielať na
Noviny.sk

Na Luníku IX začínajú s výstavbou komunitného domu pre rodiny v núdzi

KOŠICE– Na sídlisku Luník IX sa v najbližších dňoch začne v rámci projektu Budujeme nádej na Luníku IX výstavba komunitného domu. Projekt nadväzuje na úspešnú svojpomocnú výstavbu rodinných domov v Rankovciach (okres Košice – okolie), kde si obyvatelia obce postavili dôstojné bývanie. Na brífingu o tom na Luníku IX informovali riaditeľka ETP Slovensko Veronika Poklembová, predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, viceprimátorka Košíc Lucia Gurbáľová a starosta mestskej časti Luník IX Marcel Šaňa.

Projekt svojpomocnej výstavby na Luníku IX je prvým projektom, ktorý sa uskutoční v mestskom prostredí. „Svojpomocná výstavba rodinných domov v kombinácii so sporiacim a mikropôžičkovým programom, ktorý poskytuje organizácia ETP, môže byť jedným z riešení, osobitne pre skupinu väčších rodín s deťmi. Zapojené rodiny tak získajú nielen dôstojné bývanie, ale aj praktické zručnosti pre uplatnenie sa na trhu práce,” uviedla Poklembová.


Ako prvý na Hrebendovej ulici 30 vyrastie komunitný dom určený rodinám, ktoré sa zapoja do projektu. Výstavba prvého vzorového domu na Luníku IX potrvá približne jeden rok a pri jeho výstavbe pomôže KSK v spolupráci so Sociálnym podnikom KSK. „Košický samosprávny kraj podporuje prospešné a najmä udržateľné projekty, akým je aj svojpomocná výstavba rodinných domov na Luníku IX. Tento projekt nie je nový, má už vynikajúce výsledky v iných obciach v našom kraji, v ktorých udržateľne zlepšil kvalitu života miestnych obyvateľov. Rodiny získavajú viacero benefitov naraz – od strechy nad hlavou cez pracovné návyky až po vzdelanie a lepšiu perspektívu na trhu práce,” uviedol Trnka.

Mesto Košice ako jeden z partnerov poskytuje pozemky pre budúcich stavebníkov vo forme dlhodobého prenájmu. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili prenájom pozemkov, na ktorých budú domy stáť na 30 rokov za symbolické euro.

Starosta mestskej časti Luník IX Marcel Šaňa v tomto projekte vidí veľké pozitíva a motiváciu pre ďalšie rodiny, ktoré stále váhajú, či sa do projektu zapojiť. „Po úspešnom projekte v Rankovciach som rád, že ETP prišlo s týmto návrhom aj k nám. Tento projekt v mestskom prostredí je úplne iný ako projekt v Rankovciach. Som rád a dúfam, že výstavba komunitného domu motivuje ďalšie rodiny, aby sa do tohto projektu zapojili, aby mali vlastný rodinný domček s predzáhradkou, dvorom a so súkromím,“ dodal Šaňa.

Najčítanejšie