Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EKONOMIKA: Zhruba tretina živnostníkov vydáva chybné faktúry
Zdielať na
Noviny.sk

EKONOMIKA: Zhruba tretina živnostníkov vydáva chybné faktúry

BRATISLAVA - Na konci vlaňajška na Slovensku oficiálne podnikalo 339-tisíc živnostníkov. Podľa štatistík firiem, ktoré ponúkajú inteligentné účtovné aplikácie a nástroje, až tri štvrtiny z týchto podnikateľov využíva nejakú formu elektronickej fakturácie a účtovníctva. Väčšinou ide o faktúry vystavené priamo vo webovej aplikácii. Pri ručne vytváraných faktúrach robia podnikatelia chyby, ktoré sa objavujú zhruba v tretine prípadov. Informovala o tom spoločnosť Solitea.


Ako pokračoval produktový manažér služby iDoklad od firmy Solitea Ján Kriváň, nepríjemnosti na finančnej správe, v horšom prípade peňažnú sankciu, môže spôsobiť napríklad aj zlé číslovanie faktúr. Častou chybou na vystavenej faktúre býva podľa neho aj nesprávne označenie dodávateľa a odberateľa. Pomerne bežným nedostatkom vystavených faktúr býva aj nekonkrétny popis fakturovanej služby alebo tovaru. Dôležité je postrážiť si správnosť dátumov či adresu.

Živnostníci majú povinnosť uchovávať vystavené faktúry v závislosti od okolností až 10 rokov, a to pre prípad daňovej kontroly. Ide o dlhú dobu, počas ktorej musíte zálohovať účtovné dáta na počítači či externom disku a myslieť na ich prenos pri obmene hardvéru alebo archivovať vytlačené doklady v zakladačoch.

Najčítanejšie