Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Štátna vedná politika by sa mala venovať aj základnému výskumu, tvrdí predseda SAV
Zdielať na
Noviny.sk

Štátna vedná politika by sa mala venovať aj základnému výskumu, tvrdí predseda SAV

 Štátna vedná politika by v sebe mala zahŕňať nielen aplikovaný výskum vedúci k inováciam, ale jej podstatná časť by sa mala venovať základnému výskumu. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík. Doplnil, že z jeho pohľadu v Národnom integrovanom reformnom pláne Ministerstva financií SR, ktorý vyšiel pod názvom Moderné a úspešné Slovensko, absentuje koncepcia štátnej vednej politiky. Vysvetlil, že dokument počíta, že stratégia výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu (RIS3 SR) túto politiku zastúpi. Podľa neho to nie je správna cesta. Na druhej strane vyzdvihol to, že dokument s vedou, výskumom a inováciami ráta ako s jednými z dôležitých aspektov na dosiahnutie cieľa, ktorým je moderné a úspešné Slovensko.


Šajgalík oceňuje, že v dokumente sú vypočítané finančné náklady pre jednotlivé míľniky. Zároveň poukázal, že nerozumie, ako môže na vytvorenie jednej veľkej grantovej agentúry, ktorá by dala pod seba všetky agentúry, ktoré disponujú peniazmi a dávajú ich na vedu, výskum, inovácie, alebo aplikovaný výskum v období rokov 2021 až 2024 ísť 20 miliónov eur. „To je suma, ktorá nie je dostačujúca ani pre APVV (Agentúra na podporu vedy a výskumu), a preto nerozumiem tomu, že budú vyčlenené prostriedky v takejto výške,“ vysvetlil.

Podľa Šajgalíka by sa mohlo Slovensko vydať českou cestou, ktorá má svoju oporu aj v Nemecku či v Rakúsku. Objasnil, že v Česku majú jednu grantovú agentúru, ktorá je primárne orientovaná na špičkový základný výskum a potom majú jednu technologickú agentúru, ktorá je orientovaná na podporu aplikovaného výskumu a inovácií. Vníma to ako prehľadný a čistý systém, v ktorom nedochádza k zmiešaniu financií a ani k „nezdravému konkurenčnému boju o prostriedky“ pre aplikovaný a základný výskum.

Predseda vedeckej grantovej agentúry (VEGA) Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) a SAV Peter Múčka tento týždeň upozornil, že návrhmi obsiahnutými v dokumente môže byž ohrozená budúcnosť základného výskumu na Slovensku. Vyjadril znepokojenie, že sa základný výskum prehliadol a tiež zo snahy vytvoriť strešnú agentúru SK RISE nielen pre vedecké agentúry, ale aj pre bankové inštitúcie. Argumentáciu na jej vytvorenie označil za nedostatočnú a nedôveryhodnú. Jej vznik by podľa neho znamenal zánik aktuálneho samosprávneho postavenia VEGA bez politických vplyvov. Poukázal, že plánované náklady na obdobie od 2021 až 2024 na vytvorenie a rozbeh tejto agentúry výrazne prevyšujú ročný rozpočet VEGA, ktorý je aktuálne 16,75 miliónov eur.

Najčítanejšie