Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
BEZPEČNOSŤ: SIS sa zameriavala najmä na ruské a čínske spravodajské služby, ktoré pôsobili na Slovensku
Zdielať na
Noviny.sk

BEZPEČNOSŤ: SIS sa zameriavala najmä na ruské a čínske spravodajské služby, ktoré pôsobili na Slovensku

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) sa v minulom roku zameriavala najmä na ruské a čínske spravodajské služby, ktoré pôsobili na Slovensku. Tajná služba o tom informuje v správe za vlaňajší rok, ktorú dnes prerokoval parlament. Informuje o tom spravodajský portál Webnoviny.sk. „Ak sa SIS venuje práve Rusku a Číne, tak je to na základe stanovej stratégie,“ uviedol pre web bývalý šéf analytického oddelenia SIS a niekdajší riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Ján Mojžiš.

„Spravodajská činnosť by mala vychádzať z nejakého strategického dokumentu, ktorý charakterizuje ohrozenie a na základe koordinácie s partnerskými organizáciami v NATO,“ povedal portálu Webnoviny.sk Mojžiš.


Podľa výročnej správy SIS sa príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiaci na území SR prevažne pod diplomatickým krytím, snažili o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek a o získavanie spolupracovníkov v energetickej a vojenskej oblasti. „Pravidelne sa zúčastňovali na odborných podujatiach zameraných na energetickú a vojenskú problematiku, kde sa snažili kontaktovať záujmové osoby s prístupom k citlivým utajovaným informáciám z prostredia EÚ a NATO a aj osoby blízke ústavným činiteľom,“ napísala SIS.

Mojžiš pre Webnoviny.sk povedal, že ruský záujem vychádza z logiky veci, pretože Slovensko je tranzitnou krajinou pre ruský plyn a ropu smerom na Západ. Pripomenul tiež, že na Slovensku sú jadrové elektrárne ruského pôvodu. „Je tu teda snaha Ruska udržať si Slovensko ako partnera,“ upozornil Mojžiš. Vo vojenstve ruský záujem podľa Mojžiša súvisí s prezbrojovaním na zbrane krajín NATO. „Keďže sme členskou krajinou NATO, tak naše spoločne zdieľané informácie môžu byť pre Ruskú federáciu tiež zaujímavé,“ zhodnotil.


Pokiaľ ide o záujmy Číny, Slovensko je podľa Mojžiša súčasťou priestoru, ktorý je zaujímavý hlavne z obchodného hľadiska. Ako ďalej poznamenal, tento priestor môže byť strategicky zaujímavý z dôvodu pokrytia informačnými technológiami a tým, že je možné sa spätne dostať k rôznym údajom.

„Pôsobenie čínskych spravodajských zložiek bolo zaznamenané predovšetkým v súvislosti s predstaviteľmi významnej čínskej telekomunikačnej spoločnosti, ktorých záujem sa v SR orientuje na viacero tematických oblastí. Vytváranie a následné rozvíjanie vzťahov zo strany predmetnej telekomunikačnej spoločnosti sa v hodnotenom období týkalo pracovníkov niekoľkých ministerstiev,“ uviedla v správe SIS.


Hoci tajná služba konkrétnu firmu nemenovala, médiá už dlhé mesiace informujú, že USA naliehajú na partnerov v Európe vylúčiť spoločnosť Huawei ako dodávateľa technológií pre 5G siete. Dôvodom je podozrievanie firmy zo špionáže pre čínsku vládu.



Najčítanejšie