Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trump požaduje obnovenie sankcií OSN proti Iránu
Zdielať na
Noviny.sk

Trump požaduje obnovenie sankcií OSN proti Iránu

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa bude požadovať obnovenie prakticky všetkých medzinárodných sankcií OSN proti Iránu, ktoré boli zrušené podpisom jadrovej dohody pred piatimi rokmi. Spojené štáty americké predvlani odstúpili od spomenutého dokumentu. V Európe sa obávajú, že opätovné uloženie sankcií by mohlo viesť k úplnému ukončeniu jadrovej dohody s Iránom.

Na Trumpov pokyn minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo štvrtok odcestuje do New Yorku, aby informoval Bezpečnostnú radu OSN, že USA majú v úmysle obnovenie prakticky všetkých predtým pozastavených sankcií proti Iránu.


Mnohí za Trumpovým krokom vidia snahu o vylepšenie imidžu v súvislosti s novembrovými prezidentskými voľbami. Jadrovú dohodu, ktorú USA, Rusko, Čína, Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko uzavreli s Iránom, označil za "katastrofálnu". Podľa Trumpa je "produktom zlyhania zahraničnej politiky" jeho predchodcu Baracka Obamu a jeho vtedajšieho viceprezidenta Joea Bidena. Práve Biden bude vyzývateľom Trumpa v novembrových prezidentských voľbách. Ten medzičasom už uviedol, že v prípade volebného víťazstva sa bude snažiť o opätovné pristúpenie k jadrovej dohode, od ktorej predvlani odstúpil práve Trump.


USA nedávno nepochodili na pôde Bezpečnostnej rady OSN s návrhom na predĺženie zbrojného embarga proti Iránu, ktoré sa skončí v októbri. Okrem USA hlasovala "za" iba Dominikánska republika. Proti boli Rusko aj Čína a ďalších 11 členov sa zdržalo hlasovania. V prípade požiadavky na obnovenie sankcií OSN proti Iránu sa tak očakáva rovnaký postoj Ruska a Číny, ako v prípade zbrojného embarga, s tým, že tentoraz by sa proti zámeru USA mali postaviť aj európske mocnosti Veľká Británia či Francúzsko.

Najčítanejšie