Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Proti Lukašenkovi sú aj tamojší robotníci. Nevrátime sa do práce, kým neodstúpi, odkázali
Zdielať na
Noviny.sk

Proti Lukašenkovi sú aj tamojší robotníci. Nevrátime sa do práce, kým neodstúpi, odkázali

MINSK - K protestujúcim, ktorí neuznávajú výsledky prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta a požadujú rezignáciu autoritárskeho lídra Alexandra Lukašenka, sa v utorok pridali ďalšie stovky robotníkov. Už 65-ročný prezident, ktorý vládne od roku 1994, odstúpenie odmieta a v snahe zabezpečiť si lojalitu bezpečnostných zložiek podpísal dekrét, ktorým si ctí služby vyše 300 policajných dôstojníkov.

Podľa tamojšieho ministerstva vnútra vyznamenania nesúvisia s tvrdými zásahmi polície, ktorých sa dopúšťala na protestujúcej verejnosti a ktoré vyvolali medzinárodnú kritiku. Doposiaľ bolo v Bielorusku zadržaných takmer 7-tisíc ľudí, stovky utrpeli zranenia a najmenej dvaja ľudia zahynuli. Polícia rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a demonštrantov tiež bila.


Lukašenko si proti sebe poštval tisíce ľudí vrátane pracovníkov v štátom kontrolovaných sektoroch. S nádejou, že sa môže spoľahnúť aspoň na robotníkov, prišiel v pondelok do továrne v Minsku, kde ho však namiesto vrelého privítania čakali pokriky "Choď preč!"

"Úrady by mali pochopiť, že strácajú kontrolu. Upokojí nás iba Lukašenkova rezignácia a potrestanie tých, ktorí majú na svedomí manipuláciu a násilie," povedal pre agentúru AP šéf nezávislej únie baníkov Jurij Zacharov.


Vzdor proti Lukašenkovi sa medzičasom rozrástol do viacerých veľkých priemyselných podnikov vrátane fabriky na výrobu potašového hnojiva v Soligorsku. Tá zamestnáva približne 16-tisíc ľudí, vyrobí asi pätinu svetovej produkcie a ročne prinesie značnú čiastku do bieloruského štátneho rozpočtu. "Vyvíjajú na nás nátlak a vyhrážajú sa nám hromadným prepúšťaním, ale nevrátime sa do práce, kým Lukašenko neodstúpi," poznamenal organizátor štrajku v Soligorsku Anatolij Bokun.

Najčítanejšie