Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
CENY: Slováci podľa analytikov NBS počas pandémie míňali viac, ako ukazovali oficiálne štatistiky inflácie
Zdielať na
Noviny.sk

CENY: Slováci podľa analytikov NBS počas pandémie míňali viac, ako ukazovali oficiálne štatistiky inflácie

BRATISLAVA - Slováci míňali počas pandémie na tovary a služby zrejme o niečo viac, ako ukazujú oficiálne štatistiky o vývoji inflácie. Konštatovali to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska. Podľa nich sa totiž po zavedení karanténnych opatrení v súvislosti s novým koronavírusom zmenili nákupné preferencie ľudí oproti oficiálnym váham spotrebného koša, z ktorých vo svojich inflačných štatistikách vychádza Štatistický úrad SR. Nakupovali najmä potraviny a nevyhnutné tovary, pričom na služby míňali podstatne menej ako v štandardných časoch.

Po zohľadnení zmenených váh v spotrebnom koši tak podľa analytikov centrálnej banky skutočná inflácia mohla byť v mesiacoch marec až máj vyššia o 0,2 až 0,3 percentuálneho bodu. "Rýchlo rastúce ceny potravín nabrali na dôležitosti v porovnaní s padajúcimi cenami pohonných látok. Vzhľadom na to mohol byť skutočný rast cien z pohľadu spotrebiteľa vyšší od oficiálne zverejňovanej miery inflácie," uvádza sa v analytickom komentári menového úseku Národnej banky Slovenska. Výrazne počas pandémie stúpla aj váha cien bývania a energií mimo pohonných látok.


Analytici centrálnej banky pritom pri svojich predpokladoch vychádzali z údajov finančnej správy z elektronických pokladníc, ktoré pomerne presne reprezentujú výdavky domácností v maloobchode a službách. Taktiež použili aj dáta aktuálneho a predpokladaného vývoja konečnej spotreby domácností. Na základe týchto údajov skonštruovali alternatívne váhové systémy, ktoré vernejšie zobrazujú spotrebiteľské výdavky.

Oficiálna medziročná miera inflácie meraná národným indexom podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla v tohtoročnom marci 2,3 %, v apríli 2,1 % a v máji 2 %. Harmonizovaná inflácia, meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP), bola v marci na úrovni 2,4 % a následne spomalila na aprílových 2,1 %. Na tejto úrovni stagnovala aj v máji.

Najčítanejšie