Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ŠKOLSTVO: Celoplošná kontrola záverečných prác neprinesie želateľný výsledok, tvrdia rektori
Zdielať na
Noviny.sk

ŠKOLSTVO: Celoplošná kontrola záverečných prác neprinesie želateľný výsledok, tvrdia rektori

BRATISLAVA - Celoplošná kontrola záverečných prác neprinesie želateľný výsledok. Uviedli to rektori Združenia výskumných a technických univerzít (V7) vo svojom vyhlásení. Agentúre SITA ho poskytla hovorkyňa Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Lenka Miller. Podľa nich otázku kvality vysokoškolského vzdelávania nemožno zredukovať iba na problematiku kvality záverečných prác. Vysokoškolské vzdelávanie je komplexný proces, ktorého kvalitu priebežne sledujú a vyhodnocujú na mnohých úrovniach, a to aj s internými a medzinárodnými štandardmi.


„Sme presvedčení, že celoplošná kontrola záverečných prác neprinesie želateľný výsledok a zároveň si ani nevieme technicky predstaviť vykonanie kontroly pred obdobím, odkedy využívame Centrálny register záverečných prác,“ uviedli. Dodávajú, že v súvislosti so spätným preverovaním záverečných prác a odnímaním akademických titulov vyvstávajú aj otázky a pochybnosti organizačného a legislatívneho charakteru. Vyrušuje ich, že by sme mali spochybňovať autoritu rozhodnutí vlastných skúšobných komisií, ktoré záverečné práce v minulosti kvalifikovane posudzovali. Ako poznamenali vo vyhlásení, uvedomujú si význam a hodnotu kvality vysokoškolského vzdelania. Chápu tiež potrebu transparentnosti a dôslednosti procesov vedúcich k udeľovaniu akademických titulov. Podotkli, že na svojich univerzitách takto vždy postupovali a postupujú.


Vo vyhlásení upozornili nielen politikov ale aj verejnosť, že akékoľvek legislatívne opatrenia v oblasti vysokého školstva by mali byť prijímané v nadväznosti na adekvátnu odbornú diskusiu s rozhodujúcimi subjektmi vysokoškolského vzdelávacieho priestoru, teda najmä reprezentáciou univerzít. „Privítali by sme, aby sa otázky kvality vysokoškolského vzdelávania riešili systematicky a komplexne. Naše kapacity potrebujeme sústrediť na systémové zmeny a s týmto cieľom sme pripravení zúčastňovať sa všetkých diskusií na rôznych fórach, osobitne s predstaviteľmi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR,“ priblížili. Uzavreli, že akékoľvek unáhlené návrhy na potlačenie plagiátorstva či iných čiastočných problémov slovenského vysokého školstva nesplnia svoj účel a hrozí, že budú urobené nedôsledne.

Združenie V7 tvorí okrem UK aj Slovenská technická univerzita v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Žilinská univerzita v Žiline, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Pod vyhlásenie sa podpísal aj predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík.


Počas prvého týždňa podpísalo petíciu za odstúpenie Borisa Kollára (Sme rodina) vyše šesťtisíc ľudí. Študenti a absolventi vysokých škôl v nej vyzvali predsedu parlamentu, aby sa vzdal svojho postu pre kauzu diplomovej práce. Pre kauzu diplomovka v pondelok 29. júna tri hodiny s Kollárom rokoval poslanecký klub hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Po ňom predstavitelia klubu uviedli, že kauzu považujú za zlyhanie školiteľa, študenta, oponenta aj systému hodnotenia záverečných prác. Žiadajú Gröhlinga a ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), aby spoločne do septembra tohto roku zabezpečili prijatie a účinnosť zákona, ktorý preverí originály všetkých záverečných prác od obdobia, na ktorom sa dohodnú a nastavili systém tak, aby každý, kto získal titul nezákonne, oň prišiel.

Najčítanejšie