Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najlepšou ochranou proti šíreniu koronavírusu je nosenie rúšok, tvrdí nová štúdia
Zdielať na
Noviny.sk

Najlepšou ochranou proti šíreniu koronavírusu je nosenie rúšok, tvrdí nová štúdia

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí nenosia v čase pandémie koronavírusu rúška, sa vystavujú dramaticky vyššiemu riziku infekcie. Tvrdia to odborníci v novej štúdii, ktorú viedol Renyi Zhang z Texas A&M University. Výsledky pozorovania zverejnili v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Odborníci analyzovali, akým spôsobom sa vírus prenáša medzi ľuďmi. Na základe trendov z Číny, Talianska a New Yorku zistili, že vďaka noseniu tvárových masiek mali Taliani od 6. apríla do 9. mája o 78-tisíc menej prípadov. V New Yorku mali zase od 17. apríla do 9. mája o 66-tisíc menej infikovaných.


"Naše výsledky jasne ukazujú, že vzdušný prenos respiračnými aerosólomi predstavuje dominantný spôsob šírenia COVID-19," uviedol Zhang. "Dospeli sme k záveru, že nosenie rúška na verejnosti je najefektívnejšou obranou pred prenosom vírusu medzi ľuďmi," dodal.

Spoluautor štúdie a držiteľ Nobelovej ceny Mario Molina vyhlásil, že nosenie rúšok "je kľúčové pre zdravých ľudí, aby predišli vdýchnutiu aerosólov, ktoré nakazené osoby vylučujú pri rozprávaní a ktoré môžu zostať vo vzduchu aj desiatky minút a môžu cestovať aj niekoľko metrov".


Zhang takisto potvrdil, že v Číne sú obyvatelia zvyknutí na nosenie rúšok, čo im pomohlo zvládnuť pandémiu koronavírusu. "Sociálny odstup a umývanie si rúk musíme dodržiavať aj naďalej, ale to nie je dostatočná ochrana," uzavrel odborník.



Najčítanejšie