Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európskym hlavným mestom kultúry 2026 chce byť aj Trnava
Zdielať na
Noviny.sk

Európskym hlavným mestom kultúry 2026 chce byť aj Trnava

TRNAVA – Trnava sa zaradí medzi slovenské mestá, ktoré sa budú uchádzať o titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Podanie prihlášky odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva, uzávierka je 31. októbra tohto roku. Okrem Trnavy už záujem zúčastniť sa na tomto európskom projekte avizovali aj Banská Bystrica, Nitra, Žilina a viaceré ďalšie slovenské mestá. Držiteľ titulu získa okrem iných benefitov aj finančnú cenu Meliny Mercouriovej vo výške 1,5 milióna eur. Vybrané slovenské mesto bude mať „dvojičku“ z Fínska. Zatiaľ jediným slovenským Európskym hlavným mestom kultúry boli v roku 2013 Košice.

„Akcia EHMK predstavuje výnimočnú príležitosť zviditeľniť prostredníctvom kultúry príslušné mesto, širšie okolie, región i celú Slovenskú republiku na mape Európy i v širšom medzinárodnom meradle,“ napísalo ministerstvo po vyhlásení výzvy pre slovenské mestá..


Trnava by už pred podaním prihlášky mala pracovať na tvorbe kultúrnej stratégie, zapojení a mobilizovaní kultúrnej obce a obyvateľov a na rozvoji spolupráce medzi samosprávami. Výsledky zostanú benefitom mesta aj v prípade, ak vo výbere neuspeje.

Peter Cagala zo Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava v súvislosti s kandidatúrou Trnavy v materiáli pre poslancov uviedol, že zatiaľ nie je možné vyčísliť výšku prevádzkových a investičných nákladov. Košice mali na svoj úspešný projekt pôvodne schválený rozpočet vo výške približne 77 miliónov eur, reálne náklady dosiahli 101 miliónov eur. „Podľa analýzy ekonomických prínosov pre projekt Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice, ktorý je jediným zrealizovaným projektom tohto druhu na Slovensku, je výsledkom jedného investovaného eura vrátená hodnota vo výške 1,67 eura,“ uviedol Cagala. Košice na projekt čerpali desiatky miliónov eur zo štrukturálnych fondov Európskej únie, významnou čiastkou prispela aj vláda a viaceré verejné aj súkromné inštitúcie.


Výzvu na predkladanie prihlášok slovenských miest do akcie Únie Európske hlavné mesto kultúry na rok 2026 zverejnilo ministerstvo kultúry koncom minulého roka. Mestá musia písomne avizovať zámer predložiť prihlášku najneskôr do 30. septembra. V nasledujúcich dvoch rokoch prihlášky vyhodnocuje skupina nezávislých odborníkov, ktorá odporučí jedno mesto v každom štáte na udelenie titulu EHMK.

Najčítanejšie