Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri kúpe jazdenky môžu spotrebitelia získať aj informácie o jej prípadnej škodovej udalosti
Zdielať na
Noviny.sk

Pri kúpe jazdenky môžu spotrebitelia získať aj informácie o jej prípadnej škodovej udalosti

Spotrebitelia, ktorí majú záujem o kúpu jazdeného vozidla, sa po novom môžu dostať aj k informáciám o jeho škodových udalostiach. „Vo Výpise o poškodeniach vozidla nájde spotrebiteľ informácie, v ktorej krajine sa stala škodová udalosť, dátum dopravnej nehody, celkovú kalkuláciu opravy, poškodenia jednotlivých častí vozidla, ako aj zoznam poškodených dielov,“ uviedol Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality. Kupujúci tak podľa neho dostane ucelené informácie o ojazdenom vozidle na jednom mieste.


Vygenerovanie takéhoto výpisu je však podmienené existenciou platného ODO-Passu a Prílohy k ODO-Passu. Kým ODO-Pass získajú majitelia vozidla priamo u vyše 900 poskytovateľov ODO-Passov, Prílohu k ODO-Passu, ako aj Výpis o poškodeniach vozidla prostredníctvom webu Registra prevádzkových záznamov vozidiel www.rpzv.sk. Potrebujú k tomu rovnaké údaje ako na overenie ODO-Passu, teda číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe.


Register prevádzkových záznamov vozidiel je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii. ODO-Pass zobrazuje históriu najazdených kilometrov a Príloha k ODO-Passu zase informácie o exekučnej blokácii, leasingu, záložnom práve, o tom, či vozidlo nie je v pátraní, o krajine pôvodu, kontrole originality alebo o platnosti technickej a emisnej kontroly. Informácie do registra zasiela viac ako 2 200 štátnych aj súkromných subjektov, medzi nimi technické služby technickej a emisnej kontroly, Policajný zbor SR, servisy, autobazáre, poisťovne či leasingové spoločnosti. Zriadilo ho Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Najčítanejšie