Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Väčšina polikliník nedostala podľa ich asociácie od štátu ochranné prostriedky
Zdielať na
Noviny.sk

Väčšina polikliník nedostala podľa ich asociácie od štátu ochranné prostriedky

Väčšina zdravotníckych zariadení združená v Asociácii polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) nedostala k dnešnému dňu od štátu ochranné prostriedky, ako sú napríklad rúška či rukavice. "Nepoznáme mechanizmus prerozdelenia, distribúcie, logistiky a ani harmonogram dodávok. Ambulancie primárneho a sekundárneho kontaktu sú v prvom kontakte s infekčnými pacientmi, a preto by sa na nás nemalo zabúdať," upozorňuje v tlačovej správe prezident asociácie Štefan Zelník.

APAZ v tejto súvislosti uskutočnila internetový prieskum, do ktorého sa zapojilo 120 poskytovateľov primárneho a sekundárneho kontaktu. Výsledky naznačili, že 85 % poskytovateľov nedostalo žiadne ochranné prostriedky. Prieskum zároveň odhalil, že dodané množstvá často nestačia ani na pokrytie potrieb jednodennej prevádzky poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Asociácia preto požiadala o stretnutie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby s ním riešila krízovú situáciu s ochranným pomôckami v zdravotníckych zariadeniach primárneho a sekundárneho kontaktu.

Súčasne chce otvoriť otázku financovania a ekonomických opatrení. "Zdravotníckym zariadeniam zaradeným v sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti musia byť kompenzované výdavky na ich činnosť, za obdobie vyhláseného núdzového stavu. Kompenzácia však nemôže byť nahradená pôžičkou. To by mohlo spôsobiť kolaps primárneho a sekundárneho kontaktu," konštatuje Zelník.

Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení vznikla v roku 1993 (pôvodný názov bol Asociácia samostatných polikliník Slovenska). APAZ je dobrovoľným, záujmovým, na politických stranách a hnutiach nezávislým samosprávnym združením polikliník, fyzických a právnických osôb, prípadne iných zdravotníckych zariadení s pôsobnosťou na území Slovenskej republiky.

Najčítanejšie