Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EÚ poskytne Británii nadštandardný prístup na svoj trh, len ak bude dodržiavať normy bloku
Zdielať na
Noviny.sk

EÚ poskytne Británii nadštandardný prístup na svoj trh, len ak bude dodržiavať normy bloku

BRUSEL - Európska únia poskytne Veľkej Británii jedinečný prístup na svoj jednotný trh iba v prípade, že krajina bude súhlasiť s dodržiavaním štandardov bloku. Povedala to v utorok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, čím odmietla predstavu britského premiéra Borisa Johnsona o tom, že sa dá dosiahnuť menej záväzná dohoda o voľnom obchode.

Šéfka EK zároveň vyjadrila prekvapenie z toho, že Johnson hovorí o austrálskom modeli. "Austrália je naším silným partnerom s rovnakým zmýšľaním, ale EÚ nemá s Austráliou obchodnú dohodu," uviedla. "V súčasnosti obchodujeme podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO)," poznamenala v súvislosti so vzťahmi EÚ a Austrálie. "Ak toto je britská voľba, súhlasíme s tým. Ale osobne som presvedčená, že by sme mali byť ambicióznejší," dodala Ursula von der Leyenová.


Británia vystúpila z EÚ 31. januára, ale prinajmenšom do konca roka sa bude riadiť pravidlami únie. Počas prechodného obdobia sa britská vláda a lídri EÚ pokúsia uzavrieť dohodu o voľnom obchode. Predsedníčka Európskej komisie trvá na tom, že EÚ Británii ponúka "niečo, čo sme doteraz nikomu inému neponúkli" za podmienok, že Británia bude garantovať férovú súťaž a ochranu zamestnancov a životného prostredia.

Najčítanejšie