Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dve tretiny spracovaného mlieka sa v EÚ používajú na výrobu syrov a masla
Zdielať na
Noviny.sk

Dve tretiny spracovaného mlieka sa v EÚ používajú na výrobu syrov a masla

BRATISLAVA – Na výrobu syra a masla sa v Európskej únii spotrebuje až dve tretiny (67 %) všetkého mlieka, ktoré je k dispozícii mliekarňam v únii. Z tohto podielu tvoria syry 38 % a maslo 29 %. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad Európskej únie (EÚ) Eurostat. V roku 2018 bolo podľa týchto údajov v EÚ spracovaných 156,8 milióna ton plnotučného mlieka. Mliečne výrobky EÚ vyrobili 10,3 milióna ton syra, ako aj 2,4 milióna ton masla a ďalších tukových výrobkov. Slovensko za rok 2018 vyrobilo podľa údajov Eurostatu 240-tisíc ton konzumného mlieka, čo pomohlo k príprave 66-tisíc ton jogurtov a acidofilného mlieka, 43-tisíc ton syra a 10-tisíc ton masla.

Európska únia vyrobila v roku 2018 aj 30,1 milióna ton konzumného mlieka, z čoho približne 17 miliónov ton bolo z plnotučného mlieka a 13 miliónov ton z odstredeného mlieka. Okrem toho aj 3 milióny ton mliečnych práškov. Pitné mlieko predstavovalo asi jednu desatinu (11 %) všetkého plnotučného mlieka spotrebovaného v mliekarňach v roku 2018.


Nemecko vyrábalo v roku 2018 najviac syrov medzi členskými štátmi EÚ, až 2,2 milióna ton, teda 22 % z celkovej hodnoty EÚ, nasledovalo Francúzsko (1,9 milióna ton, 19 %) a Taliansko (1,3 milióna ton, 13 %). Nemci vyrábali pred dvomi rokmi aj najviac masla, a to 475-tisíc ton. Spojené kráľovstvo zas vyrobilo 6,8 milióna ton konzumného mlieka, čo predstavuje niečo vyše pätiny (23 %) celkovej hodnoty EÚ.

Najčítanejšie