Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Armádne projekty počkajú na novú vládu. Neprešiel ani nákup transportérov 8x8
Zdielať na
Noviny.sk

Armádne projekty počkajú na novú vládu. Neprešiel ani nákup transportérov 8x8

BRATISLAVA - Viacero armádnych projektov modernizácie počká na novú vládnu garnitúru. Neprešiel ani nákup transportérov typu 8x8 s označením Vydra. Ministerstvo obrany dokončilo projekt ešte na jeseň 2018, no odvtedy o obrnených vozidlách vláda nerozhodla. Projekt väčších transportérov 8x8 od začiatku čelil ostrej kritike politickej opozície a bezpečnostných analytikov, ktorí mu vyčítali viacero nedostatkov. Podľa nich sa mohli transportéry kupovať prostredníctvom medzinárodnej súťaže. Ministerstvo obrany tieto tvrdenia odmietalo a trvalo na tom, že vozidlo spĺňa všetky požiadavky Ozbrojených síl SR.

Vozidlo Vydra je podľa rezortu obrany výsledkom spoločného postupu Slovenska a fínskej zbrojovky Patria. Ministerstvo plánovalo obstarať 81 vozidiel za celkovú sumu 417 miliónov eur, pričom bola v sume započítaná aj cena za výcvik, logistickú podporu či muníciu. Obrnené transportéry sa mali navyše montovať výlučne na území Slovenska a výroba mala priniesť stovky pracovných miest. Čo s nákupom bude po parlamentných voľbách vo februári 2020, je otázne. Ministerstvo už medzičasom odkúpilo prototyp vozidla za niekoľko miliónov eur.


S obstaraním vozidiel počítali aj strategické dokumenty ministerstva, napríklad Dlhodobý plán rozvoja Ozbrojených síl SR. Transportéry mali byť súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej zriadenie od Slovenska požaduje Severoatlantická aliancia (NATO). Podľa pôvodných plánov mala odštartovať sériová výroba na území Slovenska ešte v tomto roku, pričom ministerstvo malo disponovať 13 vozidlami. Postupne do roku 2024 mali mať vojaci k dispozícii nových 81 obrnených transportérov vo viacerých prevedeniach.

Najčítanejšie