Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Firma Yosaria Trains namieta proti vyradeniu z tendra na prevádzku vlakov na trati Bratislava - Komárno
Zdielať na
Noviny.sk

Firma Yosaria Trains namieta proti vyradeniu z tendra na prevádzku vlakov na trati Bratislava - Komárno

BRATISLAVA - Spoločnosť Yosaria Trains podáva námietku proti vyradeniu z verejnej súťaže na výber osobného vlakového dopravcu na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno. Zdôvodňuje to podľa nej nezákonným postupom Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) pri určení podmienok tendra. Ako firma v piatok informovala, výhrady má k nastaveniu podmienky na referenciu uchádzačov v podobe minimálne 1,2 milióna kilometrov prevádzkovaných vlakových spojení. "Ministerstvo dopravy nereagovalo na našu námietku podanú v čase zverejnenia súťaže a následne nás z nej vylúčilo. Podmienky súťaže považujeme za diskriminačné," povedal riaditeľ Yosaria Trains Ivan Líška. "V prípade, že ministerstvo dopravy bude ďalej postupovať nezákonne, sme pripravení obrátiť sa na Európsku komisiu," upozornil Líška.

Riaditeľ Yosaria Trains poukázal tiež na to, že rezort dopravy napriek zákonnej povinnosti evidencie odmieta zverejniť sumu tržieb za predaj cestovných lístkov, ktorú si súčasný vlakový dopravca pripíše na svoj účet za prevádzkovanie osobnej dopravy na trase Bratislava - Komárno. Tento údaj je podľa Líšku pritom základným vstupom pre korektnú kalkuláciu ceny pre uchádzačov v súťaži a nemá ho žiaden z nich. Ministerstvo odmieta sumu tržieb zverejniť, pritom dve z troch zložiek ceny tvoria priame dotácie od štátu - finančná kompenzácia za prepravované osoby zdarma (študenti, dôchodcovia) a najmä dotácia na kilometre. Tá sa podľa spoločnosti od roku 2010 zvýšila dodatkami pätnásťkrát, a to z pôvodných 4,52 eura na kilometer na súčasných 9,77 eura na kilometer.


Vlaky medzi Bratislavou a Komárnom prevádzkuje od marca 2012 spoločnosť RegioJet, ktorá sa ako jedna z piatich uchádzačov prihlásila do aktuálnej súťaže na výber dopravcu na tejto regionálnej trati. Zmluva RegioJetu s ministerstvom dopravy o prevádzkovaní osobnej vlakovej dopravy na trase vo verejnom záujme, teda na objednávku štátu, platí do konca roku 2020. Spoločnosť Yosaria Trains poznamenala, že RegioJet sa k prevádzkovaniu vlakového spojenia na tejto trati dostal priamym zadaním v roku 2010. "A to napriek tomu, že v čase udelenia linky spoločnosť RegioJet nespĺňala zákonom stanovené povinnosti - nemala ešte licenciu a bezpečnostné osvedčenie na prevádzku osobnej dopravy na Slovensku. Nespĺňala tiež referenčné podmienky, teda minimálny počet kilometrov prevádzkovaných vlakových spojení," dodala Yosaria Trains s tým, že práve vďaka prevádzke dopravy na tejto trase podmienku už v súčasnosti spĺňa.



Najčítanejšie