Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
FRONTEX: Agentúra EÚ na ochranu vonkajších hraníc robí nábor, podmienkou sú skúsenosti z bezpečnostných alebo záchranných zložiek
Zdielať na
Noviny.sk

FRONTEX: Agentúra EÚ na ochranu vonkajších hraníc robí nábor, podmienkou sú skúsenosti z bezpečnostných alebo záchranných zložiek

BRATISLAVA - Záujemcovia, ktorí sa chcú podieľať na ochrane hraníc Európskej únie, boju proti pašovaniu migrantov alebo pátracích a záchranných činnostiach, sa môžu hlásiť do Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Na sociálnej sieti o tom informoval Policajný zbor SR. Ako sa ďalej uvádza na stránke agentúry, záujem majú o ľudí so skúsenosťami z ozbrojených zložiek, napríklad policajtov, vojakov alebo colníkov. Takisto hľadajú záujemcov so skúsenosťami zo záchranných zložiek alebo z oblasti krízového manažmentu.

Hlásiť sa podľa Frontexu môžu aktívni ako aj bývalí príslušníci bezpečnostných a záchranných zložiek, podmienkou je však znalosť angličtiny. Žiadosti môžu záujemcovia posielať do 16. decembra, pričom v prvej fáze náboru by agentúra chcela naverbovať viac ako 700 príslušníkov.


Podľa agentúry budú príslušníci trénovaní na plnenie úloh na zemi, vo vzduchu aj na mori. „Príslušníci budú nasadzovaní predovšetkým na vonkajších hraniciach Európskej únie/Schengenu. Nasadení však môžu byť aj mimo Európskej únie, v krajinách, ktoré majú s úniou podpísané dohody,“ uvádza Frontex s tým, že vybraní kandidáti by mali v priebehu roku 2020 prejsť výcvikom a s nasadením sa počíta od januára 2021.

Frontex, Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž, bola založená v roku 2004 s cieľom pomáhať členským štátom EÚ a krajinám pridruženým k schengenskému priestoru pri ochrane vonkajších hraníc priestoru voľného pohybu EÚ. Frontex ako agentúra EÚ je financovaná z rozpočtu EÚ, ako aj z príspevkov krajín pridružených k schengenskému priestoru.

Najčítanejšie