Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EÚ: Lídri by mali v druhý rokovací deň diskutovať o dlhodobom rozpočte EÚ
Zdielať na
Noviny.sk

EÚ: Lídri by mali v druhý rokovací deň diskutovať o dlhodobom rozpočte EÚ

BRUSEL - Lídri Európskej únie (EÚ) budú v druhý rokovací deň európskeho samitu diskutovať o dlhodobom rozpočte EÚ, tzv. viacročnom finančnom rámci (VFR) na roky 2021 až 2027, na základe práce fínskeho predsedníctva. Od vedúcich predstaviteľov sa očakáva, že prediskutujú celkovú úroveň, financovanie, objemy hlavných oblastí politiky, ako aj podmienky a stimuly. Diskusia by mala poskytnúť usmernenie, ktoré by pomohlo predsedníctvu pokračovať v práci pred decembrovým zasadnutím Európskej rady, kde sa od lídrov očakáva, že sa k tejto otázke vrátia.

Vedúci predstavitelia EÚ prediskutujú aj nadviazanie na strategický program a priority EÚ na roky 2019 až 2024. Zvolená nová predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová bude vyzvaná, aby predstavila priority novej Komisie. Očakáva sa tiež, že Európska rada prijme rozhodnutie, ktorým Christine Lagarde vymenujú za prezidentku Európskej centrálnej banky. Uskutočniť by sa mala aj diskusia o boji proti klimatickým zmenám. Európska rada by mala dokončiť svoje usmernenia týkajúce sa dlhodobej stratégie EÚ v oblasti zmeny klímy následne na svojom decembrovom zasadnutí.


Lídri Európskej únie stihli ešte vo štvrtok, keď rokovali neskoro do noci, diskutovať o začatí prístupových rozhovorov s Albánskom a Severným Macedónskom. Ešte v júni tohto roka Rada EÚ súhlasila, že sa k tejto otázke s cieľom dosiahnuť jasné a vecné rozhodnutie vráti čo najskôr, pričom ako termín si stanovila október 2019. Tieto závery schválila aj Európska rada. Slovenský premiér Peter Pellegrini očakával vážnu a turbulentnú diskusiu. „Skôr vážnejšiu a turbulentnejšiu tému ako pri brexite vidím vo večerných rokovaniach a otázkach o pristúpení ďalších krajín do Európskej únie. Toto je veľmi vážna vec, najmä v oblastiach začatia rokovaní o pristúpení s Albánskom a Severným Macedónskom. Ja si myslím, že ak nevyšleme pozitívny signál občanom v tejto časti Európy, tak to bude mať vážnejšie dôsledky ako kedykoľvek predtým," uviedol ešte vo štvrtok v Bruseli Pellegrini.

Vedúci predstavitelia EÚ vo štvrtok v noci diskutovali aj o vzťahoch s Tureckom, v kontexte jeho vojenských akcií v severovýchodnej Sýrii. Rada pre zahraničné veci prijala 14. októbra 2019 závery, v ktorých odsudzuje jednostrannú vojenskú akciu Turecka a vyzýva ho, aby zastavilo a stiahlo svoje sily. Hlavy štátov alebo predsedovia vlád sa tiež vrátili k téme pokračujúcich nezákonných vrtných činností Turecka vo východnom Stredozemí. O záveroch štvrtkových a piatkových rokovaní budú v piatok poobede na tlačovej konferencii informovať predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Najčítanejšie