Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prípade vydieraných učiteliek padol rozsudok. Exriaditeľku ZŠ poslal súd za mreže
Zdielať na

V prípade vydieraných učiteliek padol rozsudok. Exriaditeľku ZŠ poslal súd za mreže

PREŠOV / Okresný súd v pondelok uzavrel prípad, ktorý sa odohral pred troma rokmi v jednej zo základných škôl. Niekdajšia riaditeľka údajne žiadala od viacero učiteliek časť z ich učiteľských odmien. Súd ju nakoniec uznal vinnou.

Okresný súd v Prešove dnes uzavrel prípad, ktorý sa prevalil pred viac ako troma rokmi v jednej z prešovských základných škôl. Vtedajšia riaditeľka mala podľa obžaloby žiadať od viacerých učiteliek pod nátlakom časť z ich učiteľských odmien. Od roku 2016 čelila obžalobe zo zločinu vydierania. Súd ju po rozsiahlom dokazovaní uznal vinnou.

V prípade vydieraných učiteliek dnes padol definitívny rozsudok. Obžalovanú exriaditeľku ZŠ poslal súd za mreže. Vymeral jej trest v trvaní štyroch rokov. "Je to tak, že pravda zvíťazila," konštatuje jedna z poškodených učiteliek. "Na tento rozsudok sa musíme poradiť s klientkou, ale predpokladám, že sa odvoláme," tvrdí obhajca obžalovanej Martin Legáth. Predsedníčka školských odborov Darina Nagyová si myslí, že to bude "veľký precedens, aj pre ostatných učiteľov, nie je to určite ojedinelá záležitosť."

Na pojednávanie sa nedostavila

Exriaditeľka ZŠ ani na dnešné záverečné pojednávanie neprišla. Dôvodom sú podľa jej obhajcu dlhodobé zdravotné problémy. Za zločin vydierania jej hrozilo väzenie na 4-10 rokov. Súd sa priklonil k návrhu prokurátorky a vymeral jej trest v dolnej hranici trestnej sadzby. Ona sama na hlavnom pojednávaní prehlásila, že je nevinná.

"Na svoju obhajobu uviedla to, že sa v tomto prípade nič také nestalo a v súvislosti s prevodmi na účet vlastne išlo o pôžičku," hovorí predseda senátu. "My sme v živote od Natálie pôžičku nezobrali a nemá k tomu žiadne dôkazy," tvrdí poškodená učiteľka. "Uvidia, že sa oplatí bojovať za pravdu," verí poškodená, že takto možno pomôže aj ďalším, ktorí musia čeliť podobným praktikám v školstve. "Je to taký varovný prst pre ostatných riaditeľov, ale aj veľké povzbudenie pre učiteľskú obec," odpovedá Nagyová.  

Ladislava Bašternáka obvinili z ďalšieho trestného činu, viac v reportáži TV JOJ: 

Najčítanejšie