Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bukurešť sa pridala ku krajinám uznávajúcim dočasného venezuelského prezidenta
Zdielať na
Noviny.sk

Bukurešť sa pridala ku krajinám uznávajúcim dočasného venezuelského prezidenta

Ku krajinám, ktoré uznávajú za dočasného prezidenta Venezuely doterajšieho opozičného lídra Juana Guaidóa, sa v piatok pripojilo aj Rumunsko. Rozhodnutie krajiny oznámil prezident Klaus Iohannis. Zároveň si neodpustil kritiku rumunskej vlády za to, že sa nepripojila už k hromadnému uznaniu Guaidóa dvanástimi členskými krajinami EÚ, ktoré toto rozhodnutie oznámili v pondelok. Podľa Iohannisa Rumunsko, keďže momentálne predsedá Európskej únii, musí byť v takýchto otázkach pružnejšie.


Dvanásť krajín EÚ vrátane Nemecka, Španielska, Francúzska a Veľkej Británie dalo najprv ultimátum venezuelskému prezidentovi Nicólasovi Madurovi, aby do nedele vyhlásil v krajine nové voľby. Keďže to nespravil, v pondelok uznali za dočasného prezidenta krajiny Guaidóa. Toho už predtým uznali za dočasnú hlavu krajiny Spojené štáty, Kanada a veľká väčšina krajín Latinskej Ameriky.

Naopak, prezidenta Madura, ktorý je podľa Guaidóa nelegitímny, naďalej podporujú vo funkcii Rusko, Čína, Turecko aj Irán. Rusko dokonca tvrdí, že snaha o prebratie moci Guaidóom je vopred pripravenou akciou, ktorú zosnovali Spojené štáty.

Najčítanejšie