Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
K zadržaným námorníkom odmietajú pustiť ukrajinských predstaviteľov
Zdielať na
Noviny.sk

K zadržaným námorníkom odmietajú pustiť ukrajinských predstaviteľov

BRATISLAVA - Rusko odmieta k ukrajinským námorníkom, ktorých zadržalo v nedeľu počas konfliktu neďaleko Krymu, pustiť ukrajinských predstaviteľov. Ukrajina tak má o ich osude iba sprostredkované informácie, a nevie, či sú pravdivé. V stredu to vyhlásila ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisová. Ako uviedla, rokovala v tejto veci aj s ruskou ombudsmankou Tatianou Moskalkovovou. Tá ukrajinských predstaviteľov nasmerovala na centrálu ruskej tajnej služby FSB v krymskom Simferopole, a tí celú záležitosť zahrali "do autu". Ukrajinským predstaviteľom totiž povedali, že jednotlivých zadržaných ukrajinských námorníkov musia najskôr prideliť každého ku konkrétnemu predstaviteľovi FSB, a až ten bude mať právomoc posúdiť, koho ku "svojmu" zajatcovi pustí.


Veliteľ námorných síl ukrajinskej armády Igor Vorončeko už v utorok vyhlásil, že ruská armáda donútila ukrajinských zajatcov k falošným výpovediam. "Poznám týchto námorníkov, vždy to boli veľmi čestní profesionáli. Ale veci, ktoré teraz hovoria, nie sú pravdivé," povedal Vorončeko. Ruská armáda krátko predtým zverejnila video z vypočúvania, na ktorom zadržaní Ukrajinci hovoria, že im Rusi "opakovane oznamovali", že majú zakázané preplávať cez Kerčský prieplav, no posádky lodí toto varovanie "zámerne ignorovali".


K eskalácii napätia medzi Ruskom a Ukrajinou došlo v nedeľu v Kerčskom prielive, ktorý spája Čierne more a Azovské more. V čase, keď sa cez prieliv snažili preplávať tri ukrajinské lode plaviace sa z Odesy na pobreží Čierneho mora do Mariupoľa na pobreží Azovského mora, na ne zaútočilo ruské námorníctvo. Všetky tri ukrajinské lode Rusi zadržali, rovnako aj všetkých 24 ukrajinských námorníkov, ktorí boli na ich palubách.

Podľa ruskej armády sa Ukrajinci plavili v ruských výsostných vodách, podľa Ukrajiny na nich Rusi naopak zaútočili v medzinárodných vodách.


Ukrajinský prezident Porošenko už v pondelok Rusko požiadal, aby zadržaných ukrajinských námorníkov a lode okamžite prepustilo, Moskva to však odmietla. Ako informoval predseda Výboru Rady Ruskej federácie pre obranu a bezpečnosť Viktor Bondarev, Rusko plánuje všetkých 24 zadržaných ukrajinských námorníkov postaviť pred súd.

Najčítanejšie