Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Odstúpil minister spravodlivosti, chce hlasovať proti vláde vo veci brexitu
Zdielať na
Noviny.sk

Odstúpil minister spravodlivosti, chce hlasovať proti vláde vo veci brexitu

LONDÝN - Z vlády britskej premiérky Theresy Mayovej v utorok odstúpil minister spravodlivosti Phillip Lee. Ako vysvetlil, dôvodom jeho rozhodnutia je to, že chce mať ako poslanec dolnej komory britského parlamentu voľné ruky pri nadchádzajúcich hlasovaniach o brexite. Lee je už dlho známy ako odporca brexitu a chce v Dolnej snemovni podporiť ustanovenie, ktoré do vládneho návrhu Zákona o odchode z Európskej únie doplnila horná komora, Snemovňa lordov, a ktoré podstatne zvyšuje právomoci britského parlamentu v otázke brexitu.

Podľa tohto dodatku by Snemovňa lordov, ak by bola nespokojná s finálnou podobou zmluvy o brexite medzi Veľkou Britániou a EÚ, mohla túto zmluvu vláde vrátiť a tým ju dotlačiť k ďalším rokovaniam s EÚ, z ktorých by vzišla prijateľnejšia podoba zmluvy o brexite.

Mayovej vláda takéto niečo odmieta, nie je však isté, či bude mať v parlamente dostatok hlasov na to, aby prešiel zákon o brexite v podobe, akú navrhuje ona. Phillip Lee totiž nie je jediným vysokopostaveným politikom Mayovej Konzervatívnej strany, ktorý nesúhlasí s oficiálnym stanoviskom vlády k brexitu.

Viacerí vplyvní politici z tábora konzervatívcov vrátane Leeho sa tiež pripájajú k výzvam, ktoré už dlhšie zaznievajú skôr z tábora labouristov, a ktoré požadujú, aby britskí občania dostali šancu sa k výslednej podobe zmluvy medzi EÚ a Londýnom vyjadriť opäť v referende.

Najčítanejšie