Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Medzinárodná hanba. V Maďarsku vzácneho orla vychovali, na Slovensku ho otrávili
Zdielať na

Medzinárodná hanba. V Maďarsku vzácneho orla vychovali, na Slovensku ho otrávili

NITRA / Vzácnu orlicu kráľovskú, ktorá k nám priletela z Maďarska niekto zrejme otrávil. Vedľa uhynutej orlice sa v poli pri Veľkom Cetíne našli aj mŕtve líšky a myšiaky hôrne. Ochranári hovoria o medzinárodnej hanbe.

Na to, že sa niečo deje s orlicou kráľovskou upozornili našich ochranárov maďarský kolegovia. Zistili to podľa vysielačky, ktorou bola samička Petény monitorovaná. "Má vysielačku permanentne sme ju sledovali, volali nám, že sa nehýbe," informuje Stanislav Kováč z ochrany dravcov. 

Ochranári vyrazili k poľu a zlé tušenie sa potvrdilo. Šesťročná samička orla nehybne ležala na zemi. V blízkosti bola aj iná uhynutá zver. "Smeruje to k otrave lebo zatiaľ vieme o štyroch dravcoch a jednej líške," dodáva Kováč. 

Orlica asi pred rokom hniezdila v tom okolí, mala pri sebe aj mladého samca, s ktorým predvádzali takzvané svadobné lety. Všetko vyzeralo tak, že už tento rok bude mať mláďatá. Polícia, zisťuje ako k otrave došlo.

Podľa ochranárov už v minulosti bolo zistené, že dravce niekto otrávil zámerne. Páchatelia sa často krát zameriavajú aj na trávenie líšok a pritom dôjde aj k úhynu vzácnych orlov. "Orol kráľovský, nie je orol skalný je to zdochlino žrút, nechytá bažanty ani zajace na to je pomalý,"  vysvetľuje ochranár Kováč.

Na Slovensku vyčíňajú ešte stále pytliaci, Pozrite si archívnu reportáž: 

Najčítanejšie