Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Názory Slovákov na menšiny sú čoraz xenofóbnejšie
Zdielať na
Noviny.sk

Názory Slovákov na menšiny sú čoraz xenofóbnejšie

Za posledných desať rokov sa názory značnej časti obyvateľstva posunuli smerom ku xenofóbnejšiemu vnímaniu rôznych spoločenských skupín. Vyplýva to z porovnania sociálneho dištancu v septembri 2017 a v máji 2008, ktorý ukázal, že tento negatívny trend zasiahol postoj majority vo veľkej väčšine z 15 skúmaných menšín. Na dnešnej tlačovej konferencii pri príležitosti uvedenia novej publikácie Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Zaostrené na extrémizmus to uviedol prezident IVO Grigorij Mesežnikov.


Tieto posuny sú podľa inštitútu dôsledkom zmeny politickej klímy, ktorá na Slovensku nastala pod vplyvom migračnej krízy, ale aj častejšie medializovaných teroristických útokov. Mesežnikov vysvetlil, že odpoveďou mainstreamových politických síl bola radikalizácia rétoriky v otázkach, ktoré súvisia so vzťahmi majority s menšinovými komunitami. Tým si IVO vysvetľuje aj nebývalý nárast sociálneho dištancu. Agentúra FOCUS sa v septembrovom prieskume pýtala respondentov na to, či by im prekážala prítomnosť príslušníkov menšín v ich susedstve. V prípade moslimskej rodiny nastal oproti roku 2008 posun o 41 percentuálnych bodov, v prípade rodiny prisťahovalcov prieskum zaznamenal nárast o 38 bodov. Prakticky nezmenený ostal postoj majority k extrémistom, ktorých v roku 2008 nechcelo za susedov 82 percent opýtaných a v roku 2017 to bolo 84 percent. Najnižší nárast nastal vo vnímaní maďarskej národnostnej menšiny, ktorej príslušníci by prekážali 18 percentám Slovákov.

Tabuľka

Otázka: Predstavte si, že by sa do vášho susedstva nasťahovala osoba, resp. osoby patriace do nasledujúcich skupín. Prekážali by vám v susedstve alebo nie?“ (% odpovedí „prekážali by mi“)

2008 2017
Extrémista (v 2008 skinhead, neonacista) 82 84
Rómska rodina 70 79
Moslimská rodina 32 73
Rodina prisťahovalcov 21 59
Gejský pár 34 54
Lesbický pár 25 48
Bisexuál 25 45
Ázijská rodina 22 43
Černošská rodina 21 43
Židovská rodina 11 30
Ukrajinská rodina 17 25
Dlhodobo nezamestnaný človek 11 23
Človek s mentálnym postihnutím 11 23
Maďarská rodina 17 18
Človek s telesným postihnutím 3 6

Podľa IVO doteraz chýbal presnejší obraz o tom, ako o extrémizme rozmýšľa slovenská verejnosť, v júlovom prieskume preto položil respondentom otvorenú otázku, čo si pod týmto pojmom predstavujú. Opýtaní, ktorí mohli uviesť tri asociácie, najčastejšie za extrémizmus považovali násilie či fyzickú a verbálnu agresivitu (37 percent), nenávisť a netoleranciu voči inakosti (27 percent), či rasizmus a nacionalizmus (22 percent). Približne 12 percent respondentov si extrémizmus spájalo s Ľudovou stranou Naše Slovensko a Mariánom Kotlebom, 12 percent Slovákov si pri slove extrémizmus vybaví fašizmus, nacizmus či holokaust.

Analytička IVO Zora Bútorová za dobrú správu považuje to, že slovenská verejnosť pomerne citlivo zareagovala na politický nástup extrémistov. V júli 2017 takmer tri štvrtiny (71 percent) Slovákov zastávali názor, že tento trend predstavuje závažný problém. Opačné stanovisko vyslovilo iba 13 percent opýtaných, ktorí nevideli dôvod na znepokojenie. IVO sa v prieskume zaujímal aj o názor ľudí na iniciatívu generálneho prokurátora, ktorý podal na Najvyšší súd SR podnet na rozpustenie ĽSNS. Polovica respondentov (50 percent) zastávala názor, že súd by mal stranu rozpustiť, zatiaľ čo 38 percent Slovákov by takéto rozhodnutie neschvaľovalo.

Výskumná štúdia je výstupom projektu Zaostrené na extrémizmus, ktorý analyzoval fenomény súvisiace s extrémizmom, a to aj v rovine názorov verejnosti, ako i v rovine straníckej politiky. Súčasťou projektu bola i séria prieskumov verejnej mienky, ktorá sa uskutočnila v druhej polovici roka 2017. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou ministerstva spravodlivosti.

Najčítanejšie