Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti v októbri stúpol
Zdielať na
Noviny.sk

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti v októbri stúpol

BRATISLAVA  - Sociálna poisťovňa vyplatila v októbri tohto roka dávku v nezamestnanosti vyše 31 tisíc osobám. V porovnaní so septembrom išlo o nárast o 413 ľudí. Medziročne sa počet poberateľov dávky v nezamestnanosti minulý mesiac znížil o 4,5 tisíca osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Na dávku v nezamestnanosti majú v súčasnosti pri práci na neurčitý čas nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 % z hrubého príjmu poistenca. Výška dávky sa určuje z hrubých príjmov dosahovaných v období dvoch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.


Od začiatku budúceho roka sa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti zmiernia. Na októbrovej schôdzi o tom rozhodol parlament, keď schválil novelu zákona o sociálnom poistení. Kým v súčasnosti je pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku budúceho roka sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti bude vzťahovať na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v súčasnosti platia pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Polepšia si aj zamestnanci so zmluvou na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. V súčasnosti totiž majú tieto dve skupiny poistencov nárok na dávku v nezamestnanosti najviac štyri mesiace, od januára budú dávku v nezamestnanosti dostávať najviac šesť mesiacov. V maximálnej dĺžke obdobia poskytovania dávky v nezamestnanosti sa tak dostanú na úroveň zamestnancov, ktorí pracujú na neurčitý čas.

Najčítanejšie