Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Inšpekcia životného prostredia uložila mestskej firme pokutu 100 tisíc eur
Zdielať na
Noviny.sk

Inšpekcia životného prostredia uložila mestskej firme pokutu 100 tisíc eur

Slovenská inšpekcia životného prostredia uložila mestskému podniku Verejnoprospešné služby (VPS) Liptovský Mikuláš pokutu 100 tisíc eur za nedodržanie technických parametrov pri uzatváraní skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube.

O poskytnutí bezúročnej pôžičky na preklenutie dočasnej platobnej neschopnosti pre VPS budú v pondelok rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva. Doba splatnosti by mala byť do konca roku 2018.


Inšpekcia pokutu uložila 29. septembra. „Vzhľadom na to, že ide o jednoznačne dokázané a závažné porušenie zákona VPS nepodajú voči danému rozhodnutiu odvolanie,“ uvádza dôvodová správa k materiálu na rokovanie zastupiteľstva.

Podľa zistení inšpekcie nebola skládka uzatvorená v súlade s projektovou dokumentáciou. Minerálna tesniaca vrstva nebola v požadovanej hrúbke 2 x 25 cm na celej ploche skládky. Taktiež nebola vyhotovená rekultivačná vrstva v hrúbke 100 cm na celej uzatváranej ploche, čo bolo preukázané sondami. Na tesniacu vrstvu mal byť použitý íl s nevyhovujúcimi parametrami.

„V súčasnosti počas zrážok dochádza neustále k zvýšenému množstvu priesakovej kvapaliny vytekajúcej zo skládky odpadov a v prípade nezistenia skutkového stavu môže byť opätovné uzavretie skládky odpadov neúčinné a môže pretrvávať ohrozovanie povrchových a podzemných vôd,“ konštatuje inšpekcia v rozhodnutí o uložení pokuty.

Mesto dalo spracovať projektovú dokumentáciu na nové uzatvorenie skládky.

Najčítanejšie