Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zákon o ovzduší je schválený, verejnoprávne médiá budú musieť informovať občanov o znečistenom ovzduší
Zdielať na
Noviny.sk

Zákon o ovzduší je schválený, verejnoprávne médiá budú musieť informovať občanov o znečistenom ovzduší

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil novelu zákona o ovzduší, ktorej hlavným cieľom je transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ o obmedzení emisií určitých znečisťujúcich látok do ovzdušia zo stredne veľkých spaľovacích zariadení. Verejnoprávne médiá od decembra budú musieť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. O vzniku smogovej situácie bude informovať Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý im a aj ministerstvu vnútra pošle výstrahu. Podľa schválenej novely zákona, ktorú dnes podporilo 86 poslancov, rezort vnútra prostredníctvom informačného systému civilnej ochrany vyrozumie okresné úrady a obce. Rieši tiež transpozičné nedostatky týkajúce sa európskej smernice o kvalite okolitého ovzdušia a čistejšom ovzduší v Európe, a smernice o priemyselných emisiách. Návrh novely predložilo ministerstvo životného prostredia.

Novela upravuje smogový varovný systém, aby verejnosť bola čo najskôr informovaná o znečistení ovzdušia pri vzniku smogovej situácie, a zavádza elektronické predkladanie údajov z evidencie do Národného emisného informačného systému NEIS. Túto povinnosť budú mať prevádzkovatelia veľkých zdrojov od roku 2018 a prevádzkovatelia stredných zdrojov od roku 2019. Slovenská inšpekcia životného prostredia bude mať po novom povinnosť vypracovať a vykonávať monitorovací program pre väčšie stredné spaľovacie zariadenia, ako aj pre druhotné palivá.


Novelizovaný zákon má tiež upraviť kompetencie obcí pri zriaďovaní nízkoemisných zón. „Zavedenie právnej úpravy o možnosti zriadenia nízkoemisných zón vyžaduje zmenu právnych predpisov v gescii rezortov dopravy a vnútra,“ píše rezort životného prostredia v dôvodovej správe.

Najčítanejšie