Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odporcovia brexitu zvažujú založenie novej strany
Zdielať na
Noviny.sk

Odporcovia brexitu zvažujú založenie novej strany

Odporcovia odchodu Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ), ktorý si občania tejto krajiny len tesnou väčšinou odhlasovali v referende a momentálne sú už väčšinovo proti nemu, zvažujú založenie novej politickej strany. Hlavným iniciátorom projektu by mal byť podľa niektorých informácií James Chapman, bývalý poradca ministra britskej vlády pre rokovania o brexite Davida Davisa.

Z Chapmana sa stal postupom času veľký odporca brexitu a v piatok priznal, že plány na založenie novej strany, ktorá by toto stanovisko odrážala, sú veľmi reálne. "V britskej politike je momentálne veľmi veľká diera v politickom strede," povedal. Obe najväčšie britské politické strany, vládnuci konzervatívci aj opoziční labouristi, berú totiž brexit ako hotovú vec, o ktorej už ďalej netreba diskutovať, i keď labouristi sa k brexitu stavajú o niečo vlažnejšie.

Myšlienku vzniku novej politickej strany, v ktorej by sa spojili proeurópski politici zo všetkých súčasných strán, nedávno podporil aj bývalý britský premiér Tony Blair.

Najčítanejšie