Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Klimatickú dohodu nemožno prerokovať, odkázali Trumpovi európski lídri
Zdielať na
Noviny.sk

Klimatickú dohodu nemožno prerokovať, odkázali Trumpovi európski lídri

Štvrtkové vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015, kritizovali aj predstavitelia Nemecka, Francúzska a Talianska. Podľa nich dohoda nemôže byť opätovne prerokovaná, ako žiada Trump.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a taliansky premiér Paolo Gentiloni v spoločnom vyhlásení uviedli, že dohodu považujú za "základný kameň spolupráce medzi našimi krajinami ohľadne účinného a včasného riešenia zmeny klímy".


Podľa agentúry AP lídri zdôraznili, že kurz vytýčený v dohode je "nezvratný... Sme presvedčení, že parížsku dohodu nemožno opätovne prerokovať".

Trump z Bieleho domu vyhlásil, že USA odstúpia od klimatickej dohody, pretože je podľa neho pre Američanov neúnosne drahá. Chce vyjednať takú, ktorá bude pre jeho krajinu "spravodlivá".

Trumpovo rozhodnutie odstúpiť od dohody o znížení skleníkových plynov s cieľom zmierniť zmeny klímy označil generálny tajomník OSN António Guterres za "veľké sklamanie".


Podľa šéfa OSN je dôležité, aby práve USA zostali lídrom v otázkach životného prostredia. Guterres vyjadril presvedčenie, že mestá, štáty a podniky po celom svete "budú naďalej demonštrovať víziu a vedenie tým, že budú pracovať na nízkouhlíkovom, odolnom hospodárskom raste, ktorý vytvorí kvalitné pracovné miesta a trhy pre prosperitu 21. storočia".




Najčítanejšie