Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
EÚ poskytne 44 miliónov eur pre ohrozených ľudí v Afganistane, Iráne a Pakistane
Zdielať na
Noviny.sk

EÚ poskytne 44 miliónov eur pre ohrozených ľudí v Afganistane, Iráne a Pakistane

 Európska komisia (EK) odsúhlasila dnes humanitárnu pomoc vo výške 44 miliónov eur, ktorú poskytne ľuďom v núdzi v Afganistane, Iráne a Pakistane.


Finančná pomoc EÚ je určená najmä na podporu afganských utečencov a ich rodiny žijúce v Iráne a Pakistane. Ide o obyvateľov postihnutých dlhoročnými konfliktami a opakujúcimi sa prírodnými katastrofami.

"Pomoc EÚ je určená pre státisíce ľudí postihnuté konfliktami a prírodnými katastrofami v juhozápadnej a strednej Ázii," zdôraznil eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis. Pripomenul, že v dlhodobom horizonte sú takýmito udalosťami najviac postihnuté deti. "Investícia do budúcnosti detí je rozhodujúca pre stabilizáciu celého regiónu", dodal.

Komisia spresnila, že 25,5 milióna eur pomôže vnútorne vysídleným ľuďom v Afganistane, ktorí museli utiecť z vojnových zón alebo ktorí utrpeli zranenia. Profitovať z nej budú aj najviac ohrození afganskí utečenci, ktorí sa vracajú do svojej krajiny.

Takmer 10 miliónov eur dostanú humanitárne organizácie pracujúce v Iráne, aby zabezpečili základné potreby pre afganských utečencov a ich rodiny s dôrazom na vzdelávanie detí, poskytnutie ochrany, stravy, vody, zdravotnej starostlivosti a hygieny.

Organizácie pomáhajúce na území Pakistanu získajú z celkovej sumy približne sedem miliónov eur, ktoré pomôžu najmä vysídleným Pakistancom z dôvodu vnútorných konfliktov a poskytnú aj základné služby pre afganských utečencov.

V strednej Ázii bude poskytnutých viac ako dva milióny eur na zníženie rizika prírodných katastrof.




Najčítanejšie