Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
CESTOVANIE: Pri cestovaní mimo schengenský priestor treba rátať so zdržaním
Zdielať na
Noviny.sk

CESTOVANIE: Pri cestovaní mimo schengenský priestor treba rátať so zdržaním

BRATISLAVA 7. apríla (SITA) - Na hraničných priechodoch s Ukrajinou a na slovenských medzinárodných letiskách budú od dnes policajti kontrolovať všetkých cestujúcich mimo schengenskú hranicu. Upozorňuje na to hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka aj hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Doposiaľ polícia kontrolovala systematicky len štátnych príslušníkov tretích krajín, po novom prejde systematickou kontrolou aj každý občan Európskej únie, teda aj Slovenskej republiky.

V praxi to podľa hovorcov bude znamenať, že každý cestujúci mimo schengen predloží pri hraničnej kontrole svoj cestovný doklad. Policajt doklad skontroluje v medzinárodných a národných databázach. Takúto kontrolu bežne absolvujú všetci štátni príslušníci tretích krajín. Ide o takzvanú systematickú kontrolu. Občanov Únie doteraz kontrolovali nesystematicky, teda hraničnou kontrolou prechádzali vyhradeným pruhom a cestovný doklad predkladali k nahliadnutiu. V príslušných databázach skontrolovali iba niektorých z nich, čo sa od piatku mení.

„Po skenovaní cestovného dokladu občana Únie má policajt výsledok z informačných systémov do niekoľkých sekúnd. Napriek tomu môžeme predpokladať nárast čakacích dôb, vzhľadom na to, že bude v informačných systémoch skontrolovaný každý cestovný doklad,“ informoval Slivka s tým, že preto žiadajú cestujúcich mimo schengen, aby vopred počítali so zdržaním pri plánovaní svojej cesty cez hraničné prechody s Ukrajinou.

„Upozorňujeme cestujúcich, ktorí odlietajú z bratislavského letiska do destinácií nonschengenu, aby si vyhradili dostatočný časový priestor nielen na vybavenie na check-ine a prechod bezpečnostnou kontrolou, ale aj na prechod hraničnou, respektíve pasovou kontrolou. Aby cestujúci svoj let nezmeškali, ideálne je prísť na letisko aspoň 2,5 hodiny vopred a na hraničnú kontrolu sa dostaviť minimálne 1,5 hodinu pred odletom, na čo budú cestujúci aj vyzvaní letiskovým rozhlasom. Nástupná brána sa totiž uzatvára už spravidla 30 minút pred stanoveným časom odletu,“ upozornila hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

Nové pravidlá hraničnej kontroly pre občanov EÚ sa týkajú napríklad odletov z Bratislavy do Veľkej Británie, Írska, Ruska, Spojených arabských emirátov, Ukrajiny, Turecka, Egypta, Tuniska, Srbska, Rumunska, Macedónska, Cypru, Izraela, Bulharska, Kapverdských ostrovov, Maroka, Ománu či Albánska a príletov z týchto krajín.

Zmeny súvisia s novou právnou úpravou na úrovni Európskej únie a platia v každej členskej krajine. Je to odozva na teroristické útoky, spáchané v posledných rokoch v niektorých členských štátoch. Cieľom kontrol je najmä boj proti fenoménu zahraničných teroristických bojovníkov, presúvajúcich sa cez vonkajšie hranice, z ktorých mnohí sú občanmi Únie.

Polícia a letisko zároveň vyzývajú dovolenkárov pred začínajúcou sa dovolenkovou sezónou aj na dôslednú kontrolu dĺžky platnosti pasu. Pri odletoch do obľúbených dovolenkových destinácií, akými sú Turecko, Egypt, Spojené arabské emiráty, Omán či Tunisko totiž platí, že cestujúci musí mať pred odletom nielen platný cestovný pas, ale ten musí byť platný ešte aspoň šesť mesiacov po návrate z dovolenky. Týka sa to pritom aj malých detí do dvoch rokov, ktorých pas sa vydáva len s platnosťou na dva roky. „Žiaľ, každoročne sa stretávame s dovolenkármi, ktorých dovolenka sa skončí hneď na letisku ešte pred samotným odletom, keďže kvôli nedostatočne dlhej platnosti cestovného dokladu nemôže byť podľa pravidiel leteckých spoločností cestujúci pripustený na odlet,“ potvrdila Ševčíková.

„Vyzývame obyvateľov, aby si nenechávali vybavenie nového pasu na poslednú chvíľu, keďže v dovolenkovom období sa čakacie lehoty na vybavenie nových dokladov výrazne predlžujú,“ uzavrel Slivka.

Najčítanejšie