Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž, ktorý odhadol výsledky volieb za 30 rokov: Prezidentom bude Trump
Zdielať na

Muž, ktorý odhadol výsledky volieb za 30 rokov: Prezidentom bude Trump

Zdroj: SITA

WASHINGTON / V boji o kreslo prezidenta Spojených štátov vyhrá Donald Trump. Myslí si to človek, ktorý úspešne odhadol výsledky všetkých prezidentských volieb za posledných 30 rokov. Tvrdí to uznávaný profesor histórie na Americkej univerzite Allan Lichtman.

Lichtmann pred viac ako 30 rokmi vytvoril systém 13 kľúčov do Bieleho domu, ktoré popísal v knihe Predpovedanie budúceho prezidenta: Kľúče do Bieleho domu. Na základe týchto kľúčov sa mu podarilo predpovedať výsledky volieb od roku 1984.

Tentoraz tipuje za víťaza Donalda Trumpa. Zároveň ale pre denník Washington Post uviedol, že táto predpoveď bola zatiaľ tá najťažšia a nemusí vyjsť. 

Kľúče od Bieleho domu

Lichtman nepoužíva na predpovedanie výsledkov volieb tradičné ukazovatele ako predvolebné prieskumy verejnej mienky, demografia či jeho vlastné politické názory. Vyvinul systém pravdivých a falošných tvrdení, ktorý nazval Kľúče do Bieleho domu.

A podľa tohto systému vyhrá v novembri republikánsky kandidát.
Trinástimi kľúčmi je 13 tvrdení, na ktoré sa dá odpovedať pravda/nepravda. Sformulované boli na základe teórie, podľa ktorej sú voľby najmä hodnotením výkonu strany, ktorá má odchádzajúceho prezidenta.

Sú to tieto tvrdenia:

1. Strana súčasného prezidenta má v Snemovni reprezentantov viac kresiel než v predchádzajúcom funkčnom období snemovne.
2. V rámci strany súčasného prezidenta nebol žiadny závažný boj o nomináciu.
3. Kandidát je súčasným prezidentom.
4. Neexistuje žiadna závažnejšia tretia strana či nezávislý kandidát.
5. Ekonomika nie je počas predvolebnej kampane v recesii.
6. Reálny ekonomický rast na obyvateľa sa počas súčasného funkčného obdobia prezidenta rovná alebo je vyšší než priemerný rast počas predchádzajúcich dvoch období.
7. Administratíva úradujúceho prezidenta priniesla zásadné zmeny v národnej politike.
8. Za súčasnej administratívy sa neodohrali dlhšie trvajúce sociálne nepokoje.
9. Súčasnú administratívu nezasiahol žiadny veľký škandál.
10. Súčasná administratíva nezažila závažné zlyhanie v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.
11. Súčasná administratíva dosiahla významný úspech v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.
12. Kandidát strany súčasného prezidenta má charizmu alebo je národným hrdinom.
13. Kandidát druhej strany nie je charizmatický, ani nie je národným hrdinom.

Prvá spoločná debata

Americká verejnosť, zaskočená doterajším priebehom volebnej kampane, bude mať v pondelok večer miestneho času (v utorok nad ránom SELČ) možnosť sledovať prvú priamu konfrontáciu prezidentských kandidátov Hillary Clinton a Donalda Trumpa. Ich prvý televízna debata môže mať podľa väčšinu komentárov nepredvídateľný priebeh: politická rutinérka Clinton sa stretne s nevyspytateľným Trumpom. 

Realitný magnát z New Yorku dal už vopred najavo, že považuje debatu so svojou súperkou za nefér, pretože vraj k nemu moderátor nebude ústretový. Diskusiu na pôde súkromnej Hofstrovej univerzity v Hempstade v štáte New York bude viesť Lester Holt z televízie NBC, ktorý je členom Republikánskej strany, za ktorú Trump kandiduje. 

Podľa Trumpa je to ale demokrat. "Je to celé falošný systém, všetci tam sú demokrati, OK?" povedal televízii Fox News Trump, známy odťažitým vzťahom k médiám. Najradšej by vraj debatu absolvoval priamo, bez moderátora.

Hillary Clinton sa naopak bojí, že moderátor bude k Trumpovi zhovievavejší, pretože miliardár je v podobných debatách noáčikom. Podľa šéfky jej komunikačného štábu Jennifer Palmieri je to vraj dokonca najväčšia obava, ktorú Hillary Clinton v súvislosti s pondelkovou premiérou pociťuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy