Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri Egypte stroskotala loď s utečencami, najmenej štyridsaťdva ľudí zahynulo
Zdielať na

Pri Egypte stroskotala loď s utečencami, najmenej štyridsaťdva ľudí zahynulo

KÁHIRA / UPri Egypte pri stroskotaní lode s utečencami zahynulo najmenej 42 ľudí. Oznámilo to egyptské ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého sa podarilo 41 ľudí zachrániť. Egyptský denník Al-Ahram ale uviedol, že záchranári z vody vylovili už 154 stroskotancov. Medzi mŕtvymi sú podľa hovorcu ministerstva Egypťania, Sudánci, občania ďalších afrických krajín a tiež Sýrčania.

Egyptská agentúra MENA oznámila, že na lodi bolo 600 ľudí. Záchranná operácia a pátranie po ďalších ľuďoch stále pokračuje. Plavidlo stroskotalo u prístavného mesta Rašíd, ktoré je známe aj ako Rosetta a ktoré leží asi 65 kilometrov východne od Alexandrie.

Zástupca miestnych úradov agentúra MENA povedal, že Egypt v tejto súvislosti vykonáva jednu z vôbec najväčších záchranných operácií.

Podľa štatistiky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tento rok preplával Stredozemné more na 300.000 utečencov a väčšina z nich smerovala do Talianska.

Od roku 2014 už na mori cestou do Európy zomrelo viac ako 10.000 ľudí, z nich asi 2800 za prvý tohtoročný polrok. Európska pohraničná agentúra Frontex v júni upozornila, že je znepokojená nárastom počtu migrantov, ktorí sa rozhodnú podniknúť "veľmi nebezpečnú" cestu z Egypta do Európy.

Ďalších 200 tisíc migrantov čaká

Od jari sa na more vydávajú preplnené rybárske člny so stovkami ľudí, ktoré bolo treba zachraňovať. Hlavným východiskovým bodom pre cestu do Európy ale nie je v Afrike Egypt, ale Líbya. Podľa posledných odhadov tam čaká cez 200.000 utečencov na príležitosť dostať sa do Talianska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy